Ceremoniile de la Paris: momente simbolice, de reconciliere și unitate (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

La Paris au fost marcați 100 de ani de la terminarea Marelui Război

Peste 70 de lideri din întreaga lume au marcat centenarul încheierii Primului Război Mondial.

Ceremoniile marcând centenarul încheierii Primului Război Mondial, au fost presărate cu momente simbolice, de reconciliere și unitate: pentru prima dată un președinte german a participat la Londra, la Ziua în care sunt comemorați militarii căzuți în Primul Război Mondial; în Franța, sâmbătă, cancelara Germaniei, Angela Merkel, a fost primul lider german care a vizitat vagonul de la Compiegne, unde a fost semnat armistițiul cu 100 de ani în urmă.

Iar duminică, după ceremoniile oficiale de la Arcul de Triumf, președintele Franței, Emmanuel Macron, a inaugurat „Forumul Păcii de la Paris”, trei zile de dezbateri despre posibile răspunsuri globale la probleme globale, de la renașterea naționalismelor, la criza migranților și schimbările climatice.

Președintele Emmanuel Macron și premierul francez Edouard Philippe

O conferință la care au participat majoritatea liderilor prezenți la ceremoniile de la Arcul de Triumf de duminica dimineață, de la președintele rus Vladimir Putin la cancelara Angela Merkel. Mai puțin președintele american Donald Trump, care a ales să viziteze cimitirul militar american de la Suresnes, unde sunt înmormântați sute de soldați americani căzuți în Primul Război Mondial.

Punctul culminant al ceremoniilor a fost duminică dimineață, la monumentul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf, unde a sunat trompeta, anunțând încheierea războiului, exact în momentul în care a intrat în vigoare armistițiul cu 100 de ani în urmă: la ora 11 și 11 minute, în ziua de 11, a celei de a 11-ea luni din an. Au fost prezenți peste 70 de lideri politici, șefi de state și guverne, între care președintele american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin, cancelara Germaniei, Angela Merkel, și premierul canadian Justin Trudeau, președinții României și Ucrainei.

„Vechii demoni" şi „noile ideologii" ameninţă pacea, a avertizat Macron în discursul ținut la Arcul de Triumf. „Istoria uneori ameninţă să se întoarcă la cursul său tragic şi să compromită moştenirea păcii pe care am crezut-o sigilată cu sângele strămoşilor noştri”, a mai spus președintele francez. „Împreună, putem alunga spectrul schimbărilor climatice, al sărăciei, foametei, bolilor, toate inegalităţile şi orice ignoranţă”, a mai spus Emmanuel Macron.