Cererea lui Alexei Navalnîi de a i se anula statutul de „terorist și extremist” a fost respinsă

Un tribunal din regiunea Vladimir din Rusia a respins cererea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi de a anula statutul său de „terorist și extremist”. Navalnîi este în închisoare unde ispășește o condamnare la doi ani și jumătate închisoare, pronunțată într-un dosar mai vechi, legat de o presupusă evaziune fiscală.

### Vezi și... ### Alexei Navalnîi și mai mulți colaboratori, pe lista oficială a Rusiei de „teroriști și extremiști”

Reprezentanții Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) au argumentat în tribunal că Navalnîi a fost astfel etichetat pentru că ar fi „încălcat în mod flagrant legislația în vigoare”, ar fi „fondat o organizație care a fost catalogată drept extremistă” iar la data când a fost catalogat drept extremist era „subiectul unui anchete penale privind activitatea sa extremistă”.

Navalnîi și mai mulți dintre colaboratorii săi apropiați – plecați majoritatea din Rusia – au fost înregistrați săptămâna trecută drept „terorişti și extremiști”. Opozantul rus, susținătorii săi, dar și o serie de guverne occidentale au condamnat decizia drept motivată politic.

Din închisoare, Navalnîi a fost prezent la audierea de marți printr-o legătură video. „ (...) sunt desemnat terorist și extremist pentru că cei de la putere nu sunt doar hoți și ipocriți, ci și niște mincinoși patologici” a spus între altele Navalnîi.

### Vezi și... ### În Rusia sunt reținuți trei bărbați suspectați de obținerea informațiilor despre agenți FSB, implicați în otrăvirea lui Navalnîi

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat în ianuarie anul trecut, la întoarcerea sa din Germania, unde fusese tratat timp de cinci luni după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok, atentat pe care opozantul îl pune pe seama Kremlinului.

Moscova a negat mereu orice amestec.

În iunie anul trecut, Tribunalul din Moscova a declarat extremiste toate organizațiile legate de Navalnîi, împiedicând persoanele asociate cu Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale din Rusia să candideze pentru funcții publice.