Într-o declarație de presă publicată la câteva ore de la deschiderea secțiilor de votare, Cernăuțeanu spune că Poliția a sporit nivelul de activitate în adiacentul secțiilor de votare din întreaga țară. În acest sens, atenția polițiștilor va fi și pe cetățenii care au ajuns în vizorul autorităților pentru corupere electorală, dar nu au fost identificați sau localizați.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
„În astfel de situații, evident, Poliția va interveni prompt pentru a identifica și documenta aceste persoane, or Poliția nu are zile de odihnă, iar Codul Contravențional al Republicii Moldova nu reglementează că în astfel de zile, ziua tăcerii sau ziua scrutinului, persoanele pot fi absolvite de răspundere contravențională sau penală”, a spus Cernăuțeanu.
Șeful IGP a adăugat că după documentarea de către polițiști, acești alegători își vor putea exprima dreptul de vot - „important este, însă, să o facă cu consimțământul propriu”. Până în prezent, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de 3,5 milioane de lei pe numele cetățenilor care și-au vândut votul.
Până la ora 10:00, Poliția a anunțat că a înregistrat 11 încălcări ale procesului electoral. Printre acestea se numără afișajul electoral neautorizat, agitația electorală, fotografierea buletinului de vot sau transportarea organizată a alegătorilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te