Your browser doesn’t support HTML5
Analistul politic Nicolae Negru de la „Ziarul Național” observă că deși președinta Maia Sandu i-a scris omologului său rus Vladimir Putin, cerându-i ajutor, Moscova a decis să anunțe prin intermediul lui Igor Dodon, care nu ocupa nicio funcție oficială în stat, că va dona R. Moldova 180 de mii de doze de vaccin. Nicolae Negru tălmăcește acest gest din partea Rusiei: „deocamdată, șefa statului nu este considerată demnă de încredere pentru a reprezenta relațiile frățești, multiseculare” moldo-ruse și, cu atât mai mult, pentru a trage foloase electorale de pe urma lor”. Cu alte cuvinte, conchide analistul politic de la „Ziarul Național”, Kremlinul nu lasă vrabia din mână pentru cioara din par.
Alegerile din Găgăuzia, puse „pe pauză” – este titlul unui articol de opinie semnat de Veaceslav Craciun pentru agenția de știri IPN. Autorul observă că în Găgăuzia multă lume a înțeles amânarea alegerilor ca pe o tentativă a deputaților de a mai încălzi locul. Nu e chiar așa, deși o parte din deputați chiar s-au entuziasmat de această perspectivă. Mult mai important este alt moment: Adunarea Populară din autonomie n-a participat la luarea deciziei privind amânarea propriilor alegeri. Acesta e o dovadă clară a caracterului defectuos al instituției ca parte a sistemului politic. Situația creată e destul de emblematică, atât din punct de vedere al funcțiilor de care dispune acest organ, cât și al perspectivelor de dialog pe care le va avea cu autoritățile centrale, conchide Veaceslav Craciun.
„Pandemia este gestionată de factorul politic în Republica Moldova”, a comentat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău. În opinia lui, la început s-a insitat pe factorul electoral, apoi s-a observat o goană a vaccinului cu iz geopolitic, iar mai nou este folosită ca element de presiune asupra Președinției. Prin introducerea stării de urgență, Igor Dodon a vrut să aibă și mai multe împuterniciri, atenționează expertul: „pandemia este gestionată în continuare de către Igor Dodon. (…) Practic ne îndreptăm spre un model – Plahotniuc – când fostul lider al Partidului Democrat aduna la partid șeful Guvernului și întreg cabinetul și dădea indicații”.
Săptămânalul „Ziarul de Gardă” publică o anchetă care scoate la iveală faptul că certificatele false pentru depistarea COVID-19 sunt cel mai recent exemplu de infracțiuni oportuniste, legate de coronavirus, aplicat în R. Moldova. ZdG a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului. Costul unui certificat fals este puțin mai mic decât al unui test real PCR COVID-19, iar acest lucru dezavantajează laboratoarele care testează oficial. Autoritățile din Sănătate și organele de drept susţin că falsificarea certificatelor de COVID-19 este o infracțiune, pasibili de pedepse fiind atât cei care le vând, cât și cei care cumpără astfel de acte, întrucât pun în pericol sănătatea celor din jur, în cazul în care ar fi purtători asimptomatici ai virusului.
„O nouă schemă în licitații sau cum trei bănuți fac diferența la o achiziție publică din Chișinău”, notează publicația specializată pe teme economice Mold-street.com. E vorba despre licitația privind amenajarea și reabilitarea scuarurilor din sectorul centru al capitalei, la care prețul ofertelor este practic identic, cu o diferență de trei bănuți. Jurnaliștii fac trimitere la o analiză a portalului Revizia.md, potrivit căruia licitația oglindește o nouă schemă de denaturare a concurenței în achizițiile publice. Autorii analizei constată că în documentație nu se găsește nicio referință la modalitatea de estimare a costurilor. De asemenea, nu este estimată nici cantitatea de lucrări necesare sau materialele ce vor fi utilizate. Mai multe pe Mold-street.com.