Sute de cetățeni moldoveni au fost prinși în ultimele săptămâni, la intrarea în țară, cu certificate de vaccinare sau testare COVID-19 false. Într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, spune că procesul de verificare al certificatelor de vaccinare sau testelor anti-Covid este destul de anevoios pentru că presupune verificări pe mai multe platforme.
Your browser doesn’t support HTML5
Rosian Vasiloi: „Noi am pornit de la înrăutățirea situației din regiune și numărul de cazuri care au fost depistate de către colegii noștri din alte state. Și atunci împreună cu colegii am decis să modificăm puțin procedurile standarde de operare, să încercăm să verificăm aleatoriu persoanele care prezintă certificate de vaccinare. De aici a și pornit depistarea acestor cazuri în care certificatul de vaccinare de fapt este valabil, însă persoana în perioada respectivă nici nu se afla în Republica Moldova. Au fost chiar câteva cazuri când cetățenii s-au vaccinat cu prima doză de vaccin, după care au plecat peste hotare, iar la prezentarea certificatului de vaccinare cu a doua doză se depista că acești cetățeni nici nu erau în Republica Moldova la data respectivă.
Evident și acel schimb de informații este cu colegii noștri de la Ministerul Sănătății care ne sesizează pe anumite dimensiuni, iar aici avem câteva proceduri stabilite de schimb de informații și anumite activități împreună cu colegii noștri de la Inspectoratul General de Poliție care la fel au depistat mai multe asemenea cazuri, pentru că până la urmă nu este vorba numai despre activitatea pe care o are Poliția de Frontieră, dar toate instituțiile de stat. Și aici trebuie să fie o claritate, că cetățenii prin prezentarea datelor eronate falsifică sănătatea și asta nu e bine, pentru că nu contribuim la rezolvarea situației pandemice în acest mod.”
Europa Liberă: Câte cazuri avem până în acest moment și este o creștere? Dacă puteți să ne faceți o comparație când ați început procedurile acestea de verificare și dacă asta a dus la o micșorare după ce ați făcut publice cazurile.
Rosian Vasiloi: „Nu aș spune că a dus la micșorare, ba mai mult, depistăm tot mai multe și mai multe cazuri în acest sens. Numai pe parcursul acestui an avem depistate 419 persoane care au prezentat la control teste PCR cu semne vădite de falsificare. În același timp, 23 de persoane au prezentat certificate de vaccinare falsificate, dar aici este acea dimensiune de la care noi am pornit atunci când certificatul de vaccinare este perfect valabil. Problema este că cetățeanul, de fapt, nu se afla în țară la data care este pusă că el a primit rapelul sau a doua doză.
Pe toate aceste cazuri au fost pornite mai multe proceduri interne, colegii mei din cadrul subdiviziunilor specializate au intentat 329 de cazuri penale în conformitate cu prevederile articolului 361 din Codul penal, mai multe cazuri sunt examinate sub prisma activității de investigație în acest sens, iar pe parcursul desfășurării anchetelor se depistează implicarea mai multor factori sau chiar a laboratoarelor sau cadrelor medicale.
Și chiar vin cu o solicitare către cadrele medicale, către cetățeni să nu recurgă la proceduri de falsificare a acestor acte, pentru că, în primul rând, este vorba despre sănătatea lor și, în al doilea rând, este despre sănătatea celor din jur, a apropiaților. Nu putem pune, aș putea spune așa, la bătaie sănătatea apropiaților, dar și situația pandemică o vedem care este în regiune, deci nu este de glumit cu aceste subiecte.”
Europa Liberă: În momentul în care persoanele respective sunt reținute sau li se aduce la cunoștință că certificatul de vaccinare este fals, care sunt argumentele pe care le aduc, de ce recurg ei la această înșelătorie, să-i spunem așa?
Rosian Vasiloi: „Că trebuie urgent să plece peste hotare, că îi costă mai ieftin, deși nu aș crede că este atât de mic prețul încât să recurgi la o falsificare și, nu în ultimul rând, eu cred că, de fapt, acești cetățeni sunt victime ale acelor manipulări și ale acelor falsuri despre procesul de vaccinare, iar dorința de a călători sau de a-și căuta un loc de muncă peste hotare îi aduce pe ei în situația în care ei recurg la falsificarea acestor acte, deși fizic ei nici nu doresc să se vaccineze.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus ceva mai devreme că cetățenii sunt verificați aleatoriu. Asta înseamnă că unii pot să scape?
Rosian Vasiloi: „Noi am început verificarea aleatoriu, la momentul actual toate testele PCR, toate certificatele de vaccinare sunt verificate, pentru că avem posibilitatea, cel puțin, să consultăm bazele de date la nivel național în acest sens. La etapa inițială, verificarea se efectua aleatoriu, dar noi ne vom dezvolta pe această dimensiune, vor fi implementate noi mecanisme de verificare a acestor certificate de vaccinare sau teste PCR cu dispozitive speciale care sunt în dotarea Poliției de Frontieră și noi deja le-am introdus în această procedură de verificare inclusiv în laboratorul criminalistic.”
Europa Liberă: Apropo, aveți vreun acces la bazele de date ale cetățenilor vaccinați în afara țării, de exemplu, în Ucraina?
Rosian Vasiloi: „Doar acele care sunt publice și pe care le cunosc colegii mei din teritoriu, la cele care nu sunt publice, evident, noi nu avem acces. Noi am întreprins mai multe măsuri în acest sens pentru a avea acces la procedurile de verificare a acelor pașapoarte verzi care sunt eliberate de către statele membre ale Uniunii Europene și ne vom lansa pe această dimensiune.”
Europa Liberă: Dar ajută Poliția de Frontieră sau acea platformă care a fost lansată în comun cu Ministerul Sănătății?
Rosian Vasiloi: „Dvs. vorbiți despre acea platformă care permite înregistrarea în regim online a acelor fișe epidemiologice, unii colegi de-ai mei au fost membri ai acelui grup de lucru și, evident, ajută foarte mult, pentru că dacă la prima etapă înregistrări în regim online au fost de ordinul zecilor, acum sunt de ordinul miilor și numărul este în continuă creștere, întrucât e mai ușor să te înregistrezi online decât să îndeplinești acea fișă epidemiologică, de exemplu, la intrarea în țară în regim de hârtie, fie pe terestru, fie în punctul de trecere Aeroportul Chișinău.
Chiar în vizitele mele în teritoriu, sâmbătă și duminică am fost în teritoriu, am văzut că mulți totuși preferă să fie prezentată această informație pe hârtie și am discutat cu ei. Noi nu excludem că ar putea fi și un șiretlic din partea cetățenilor, pentru că uneori noi ne confruntăm cu situația când se prezintă date eronate în acest sens și de aceea nu se folosesc de acel procedeu de înregistrare în regim electronic, dar în varianta pe hârtie se îngreunează și se majorează timpul de așteptare în punctul de trecere.”
Europa Liberă: Regulile de intrare și de ieșire se schimbă deseori, de la o săptămână la alta sau în fiecare zi. În opinia Dvs., reușesc oamenii să se informeze suficient despre aceste noi reguli care se schimbă în funcție de evoluția situației epidemiologice?
Rosian Vasiloi: „Aici o să vă contrazic puțin, regulile de intrare și de ieșire din Republica Moldova nu se schimbă deloc, ele sunt aceleași care au fost stabilite, se schimbă anumite reguli în sensul riscurilor de sănătate publică, însă în ultima perioadă aceste reguli nu au suferit mari modificări, dar noi împreună cu colegii noștri din cadrul Ministerului Sănătății facem inclusiv campanii de informare pentru cetățeni. Însă eu vin cu un îndemn către cetățeni – atunci când planific o călătorie, eu mă documentez despre regulile de intrare, spre exemplu, în România, inclusiv din punct de vedere epidemiologic, ce documente trebuie să am. Este responsabilitatea mea, a cetățeanului, să o fac.
Rugămintea către cetățeni este: documentați-vă! Și mai este o rugăminte pentru cetățenii noștri care revin în Republica Moldova: consultați pagina oficială a Poliției de Frontieră border.gov.md, pe pagina oficială a Ministerului Sănătății sunt toate actualizările la zi despre regulile de intrare – este necesar testul PCR sau este necesar certificatul de vaccinare. Și asta se referă inclusiv la cetățenii străini – înainte de a porni în călătorie, documentați-vă, pentru că de asta depinde inclusiv cât timp o să stați în punctul de trecere a frontierei.”
Europa Liberă: Până la urmă, care sunt regulile de bază acum actuale – certificatul de vaccinare și testul în continuare?
Rosian Vasiloi: „Cetățeanul trebuie să dispună de un act valabil pentru trecerea frontierei de stat, pașaport sau buletin de identitate, în funcție de frontiera pe care vrea să o treacă, trebuie să dispună de certificat de vaccinare sau trebuie să dispună de test PCR, însă de la caz la caz situația se poate schimba, de la țară la țară situația se poate schimba, de aceea încă o dată repet: consultați ultimele actualizări ale regulilor de intrare în Republica Moldova sau a regulilor de intrare în statul în care planificați această călătorie, pentru că de asta depinde inclusiv dacă veți fi acceptat de a intra fie în România, fie în Ungaria, fie în alt stat.
Riscul major acum de fapt și cea mai mare provocare, și nu este numai pentru Poliția de Frontieră, este cum relaționăm și cum promovăm această vaccinare în rândul cetățenilor, pentru că nu vreau să ajungem în situația Italiei sau chiar în situația României la ziua de astăzi cu numărul de cazuri noi de infectare și numărul celor care mor în spitale și care este presiunea asupra spitalelor, pentru că situația pandemică este așa cum este și presiunea este foarte mare. Provocarea cea mare este vaccinarea și cum noi ne vaccinăm.”