Certificatul Covid al Uniunii Europene - aprobat în Parlamentul European

Actualizare: Parlamentul European a aprobat miercuri, definitiv certificatul digital al UE privind COVID, menit să faciliteze călătoriile în interiorul UE și să contribuie la relansarea economică a blocului comunitar, anunță instituția.

Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

### Vezi și... ### Spania își deschide granițele pentru persoanele vaccinate anti Covid-19

-----------------------------------------------

Peste un milion de europeni au obținut deja noul certificat UE privind Covid , emis de fiecare țară membră pentru a debloca călătoriile în interiorul blocului. Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a anunțat cifra în Parlamentul European marți, 8 iunie, înainte de votul care consacră lansarea certificatului.

Rezultatul votului din Parlament va fi cunoscut miercuri dimineață dar se așteaptă ca ideea certificatului să fie aprobată cu o mare majoritate, după acordul dintre europarlamentari și Comisia Europeană privind modul cum va funcționa acest document dar și modul cum se va garanta securitatea datelor personale.

Certificatul, cunoscut și sub numele de „certificat de sănătate Covid” sau „permis de imunitate Covid”, urmează să fie utilizat pentru călătorii intra-UE începând cu 1 iulie, ceea ce ar scuti călătorii de carantine sau teste suplimentare.

Va arăta imunitatea purtătorului față de Covid-19 fie prin vaccinare sau infecție anterioară, fie prin rezultatul negativ al unui test recent.

### Vezi și... ### Rata de infectare cu COVID-19 continuă să scadă, ca și interesul populației pentru vaccinare

Eliberare acestor certificate, digitale sau pe hârtie va fi organizată de fiecare stat în parte.

Certificatul digital Covid al UE, aceasta se pare că va fi denumirea oficială, va fi utilizat de toată țările din UE, precum și de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

### Vezi și... ### Ce trebuie să știți despre certificatul digital Covid al UE

Speranța Uniunii Europene este că certificatele vor readuce, în cadrul blocului, libertatea de circulație, limitată drastic de pandemia de coronavirus și de măsurile diferite luate de fiecare țară în parte pentru a limita răspândirea Covid-19.

Ursula von der Leyen a spus: „Certificatul digital Covid al UE este gratuit, sigur și accesibil tuturor. Acesta va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea oferind diferite opțiuni cetățenilor”.

Nu trebuie uitat însă că atât gestionarea granițelor interne cât și politica sanitară sunt decise la nivel național așa că ar putea persista în continuarea diferențe de abordare și în privința certificatului. Țările din UE nu sunt obligate să adopte certificatul dar toate au declarat că-l vor adopta.