Certificatul european Covid ar putea fi funcțional în iunie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în martie, când Comsia a prezentat proiectul certificatului european de vaccinare, Bruxelles, 17 martie 2021.

Instituțiile UE au ajuns joi seară la un compromis privind certificatul digital de vaccinare care ar trebui să le permită europenilor vacanțe de vară fără restricții anul acesta.

### Vezi și... ### R. Moldova: s-a deschis vaccinarea pentru toată lumea

Toți cetățenii celor 27 de țări membre vor avea acces la acest „certificat de sănătate”, în format digital sau pe hârtie, care va conține informații despre statutul lor de vaccinare, rezultatele testelor COVID-19 sau dacă au imunitate după o infecție cu coronavirus.

Comisia Europeană a declarat că va fi garantat „un nivel foarte ridicat” de protecție a datelor.

### Vezi și... ### Drumul Europei Libere spre vaccinare

În negocierile de joi, Parlamentul European a obținut o concesie, și anume că țările membre vor finanța, cu aproximativ 100 de milioane de euro, testele Covid pentru persoanele nevoiașe, care nu sunt vaccinate. Pe de altă parte, guvernele naționale își mențin dreptul de a introduce, la nevoie, restricții cum ar fi un test suplimentar Covid, dar numai „în urma recomandărilor experților” – o altă concesie făcută Parlamentului care ar fi vrut ca certificatele să asigure libertatea necondiționată de mișcare.

Certificatul ar urma să ia în considerare numai vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor – ceea ce exclude , în acest moment, vaccinurile rusești și chinezești. Numai că Ungaria, stat membru, a utilizat masiv aceste vaccinuri în baza unor aprobări la nivel național, o strategie care a permis ca până în acest moment, circa jumătate din adulții din Ungaria să fie vaccinați cu cel puțin cu o doză. Tot Ungaria este singura țară din UE care joi s-a retras din acordul încheiat de Bruxelles cu compania BioNTech/Pfizer pentru încă aproape 2 milioane de doze de vaccin.

Propunerea privind certificatul european de vaccinare/sănătate trebui să fie aprobată acum de toate țările UE și ratificată de Parlamentul European în iunie.