Cetățenii moldoveni pot deține doar un singur permis de conducere

Motivul interdicției este legat de riscul ca unii șoferi să scape de sancțiuni.

Cetățenii moldoveni care și-au preschimbat permisul în altă țară trebuie să trimită Agenției Servicii Publice permisele moldovenești pentru a fi retrase și radiate din evidență. Instituția a făcut precizarea într-un comunicat publicat marți, 6 august.

Agenția Servicii Publice spune că potrivit Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene privind permisele de conducere, o persoană nu poate deține simultan mai mult de un permis de conducere.

Motivul interdicției este legat de riscul ca unii șoferi să folosească mai multe permise de conducere ca să scape de sancțiunile aplicate în cazul încălcării regulilor de circulație.

Astfel, moldovenii care se mută peste hotare pot să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care se stabilesc cu traiul. Procedura se poate face prin susținerea examenelor sau fără această etapă dacă statul unde s-au mutat are încheiat un acord bilateral cu R. Moldova privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.

Odată preschimbate, permisele de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise autorității emitente – Agenția Servicii Publice – pentru a fi radiate din evidență.

R. Moldova a semnat șase tratate privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere - cu Statul Israel, Turcia, Lituania, Franța, Albania și Italia, precum și o declarație de intenție cu Germania pentru transcrierea permiselor de conducere.

ASP spune că unii cetățeni, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, completează o declarație pe proprie răspundere și informează autoritatea din R. Moldova că au pierdut permisul moldovenesc. „Ei solicită apoi eliberarea unui nou permis, încălcând astfel Codul Penal al Republicii Moldova prin comiterea infracțiunii de fals în declarații,” se mai arată în comunicatul ASP.

Instituția afirmă că în prezent, 55 de persoane sunt documentate pentru că și-au preschimbat permisele peste hotare și le-au declarat pierdute la ASP. Cei care vor fi găsiți vinovați, se pot alege cu permisul anulat și amenzi de peste 47 mii de lei sau închisoare de până la un an, cu interdicția de a ocupa anumite funcții sau exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te