Din acest an, toți agenții economici care au emisii de poluanți în aer, apă și sol sunt obligați să le raporteze în noul Registru național al emisiilor și al transferului de poluanți (RETP). În caz contrar, vor fi sancționați. Datele sunt disponibile pe harta interactivă de pe site-ul retp.gov.md.
Deoarece această formă de raportare e relativ diferită de cea anterioară, Agenția de Mediu și asociația „Eco Contact” au organizat mai multe ateliere pentru agenții economici, unde au fost prezenți experți din țară și de peste hotare.
Sabine Grimm de la Agenția Germană de Mediu susține că RETP este un instrument foarte util atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni. Potrivit ei, în țările europene unde acest registru a fost implementat, poluarea s-a diminuat semnificativ deoarece „agenții economici nu erau atât de fericiți că toți puteau să le vadă emisiile”.
Alte efecte au fost: monitorizarea și controlul mai strict din partea statului, numeroase inițiative civice și chiar proteste din partea cetățenilor împotriva unor agenți economici care aveau emisii exagerate, fiind inițiate negocieri și acțiuni pentru îmbunătățirea situației.
„Pentru R. Moldova, această raportare abia se pornește și e nevoie de resurse tehnice și umane, dar, în prezent, Agenția de Mediu care e responsabilă de acest registru, are resurse limitate, însă suntem optimiști pentru anii următori”, a spus experta din Germania.
Reprezentanta Ministerului Mediului, Angela Panciuc, a explicat că, de fapt, raportarea în RETP este obligatorie încă din 2018, când a fost aprobată și implementată această procedură, doar că atunci agenții aveau și alternativa de a efectua raportarea și pe suport de hârtie, fiind obișnuiți să o facă așa din perioada sovietică.
În 2023, Agenția de Mediu a renunțat definitiv la raportul pe hârtie și operatorii care nu au făcut testările începând din 2018, nu s-au înregistrat și nu au prezentat datele întâlnesc anumite dificultăți la raportare.
„Din fericire, agenții economici se conformează. Pur și simplu, au nevoie de o perioada de tranziție mai mare de la vechile abordări la noile abordări”, a adăugat funcționara.
Te-ar putea interesa și: Agenții economici vor fi scutiți de taxa pentru poluare dacă vor recicla ambalajele
Sistemul este învechit și dă erori
Raportările urmează să fie făcute până la data de 30 aprilie a fiecărui an pentru anul precedent.
În timpul instruirii, agenții economici au depistat mai multe lacune ale sistemului, atât tehnice ce țin de manipulările în sistem, cât și organizatorice, cum ar fi criteriile de încadrare a anumitor întreprinderi în raportare. Mulți s-au plâns că nu reușesc să se ocupe cu raportările, această obligație căzând pe umerii contabililor.
Creatorii sistemului, de la asociația „ProMediu”, au promis să înlăture neregulile. Ei au recomandat companiilor să angajeze persoane care s-ar ocupa doar de aceste raportări, în special agenților economici mari, menționând că aceste raportări sunt necesare pentru a dezvolta și a mări exporturile în Uniunea Europeană, unde aceste informații sunt obligatorii.
Angela Panciuc a explicat că sistemul a fost creat în 2018 și între timp s-a învechit din punct de vedere tehnic. Autoritățile își propun să găsească bani pentru a moderniza acest sistem informațional. O altă cauză din care sistemul pică uneori este că aproape toți agenții economic aleg să raporteze în ultimele zile din aprilie, a explicat funcționara.
Datele actuale prezentate în RETP vor putea fi prelucrate și raportate la convențiile europene la care R. Moldova este parte, ele fiind mult mai ample decât cele pe care le raportau anterior agenții economici.