Cetățenii moldoveni, vaccinați în UE, pot obține certificatul Covid. Se negociază și omologarea certificatului național

Toţi cetăţenii R. Moldova care se află legal pe teritoriul UE vor putea obține certificatul digital european privind Covid în aceleași condiții ca și cetățenii Uniunii Europene. Mai exact, ei ar urma să primească, din oficiu sau la cerere, actele cuprinse în sistemul digital, inclusiv certificatul de testare la Covid sau cel de vaccinare, în cazul în care s-au imunizat într-un stat membru al UE, ne-a comunicat Ministerul de Externe de la Chişinău.

În Româna, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie și va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat.

### Vezi și... ### Ce trebuie să știți despre certificatul digital Covid al UE

În ce priveşte situația cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat în R. Moldova, certificatele de imunizare eliberate de autoritățile sanitare moldovene nu sunt deocamdată echivalate cu cel digital european, dar diplomația de la Chişinău dă asigurări că depune eforturi ca să fie găsită o soluție. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, ne-a comunicat că se evaluează compatibilitatea certificatelor naționale de vaccinare cu cele europene şi că se poartă deja discuții la nivelul Comisiei Europene în vederea clarificării procedurii de echivalare.

### Vezi și... ### Donație germană de 10 milioane de euro pentru lupta cu pandemia

Miercuri, Parlamentul European a aprobat introducerea certificatului digital de Covid al Uniunii Europene, care intră în vigoarea de la 1 iulie. O serie de țări din UE au început să testeze acest sistem. Pe lângă țările din UE, certificatul va fi adoptat și de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.