Uzbecii, avertizați asupra repercusiunilor, dacă se alătură armatei ruse în războiul din Ucraina

Ambasada uzbecă de la Moscova i-a avertizat pe cetățenii uzbeci care locuiesc în Rusia că se vor confrunta cu consecințe grave dacă se alătură armatei ruse în războiul din Ucraina.

În declarația sa din 10 august, ambasada a precizat că orice formă de participare la activități militare pe teritoriul unor țări străine este considerată activitate de mercenariat și va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare. „Ambasada face apel la toți compatrioții noștri să stea departe de provocări", se arată în comunicatul oficial.

Declarația vine la o zi după ce canalul de televiziune BETTA din regiunea rusă Perm a difuzat un reportaj în care liderul diasporei uzbece din regiune, Jahongir Jalolov, le-a cerut uzbecilor care locuiesc în Perm să creeze un batalion uzbec numit după conducătorul turc din secolul al XIV-lea, Amir Timur. Jalolov afirma că viitorul batalion uzbec trebuie să se alăture forțelor militare rusești pentru a lupta împotriva ucrainenilor.

Presa rusă informa la începutul acestei săptămâni că au fost create peste 40 de unități militare de voluntari în regiunile și republicile etnice rusești.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ucraina neagă orice amestec în exploziile din Crimeea