CFM sistează cursa Chișinău-Iași | Comisia Europeană propune prelungirea liberalizării comerțului între Moldova și UE

Pe ruta Chișinău-Iași circulau doar trenuri modernizate.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Calea Ferată din Moldova (CFM) anunță că sistează cursa Chișinău – Iași (Socola), începând cu 5 februarie 2024, scrie newsmaker.md. Potrivit șefului CFM, Oleg Tofilat, circulația feroviară va fi suspendată din cauza lipsei trenurilor modernizate în stare funcțională. Pasagerii care și-au cumpărat biletele la casele gării își vor putea primi banii înapoi la aceste puncte de vânzare. În cazul pasagerii care, însă, au achiziționat biletele online, suma va fi rambursată pe cardul bancar utilizat în tranzacție, a mai precizat CFM.
  • Newsmaker.md mai scrie că procuratura Anticorupție (PA) ar putea avea mai mulți angajați. Un proiect de lege care prevede sporirea efectivului-limită al PA cu 54 de angajați urmează a fi examinat de Parlament. În nota informativă a proiectului de lege se menționează că, odată cu modificarea Codului de procedură penală și a Codului contravențional s-a limitat competența Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Potrivit documentului, deși PA va investiga doar cazuri de corupție mare, acest lucru implică un proces complex, iar numărul de personal existent nu va permite realizarea în volum deplin a sarcinilor atribuite.
  • Guvernul a majorat cu 5,5% suma alocată pentru asigurarea prânzului elevilor din instituțiile de învățământul profesional tehnic secundar, transmite radiochisinau.md. Astfel norma ar urma să crească de la 17 lei și 30 de bani la 18 lei și 30 de bani pentru o persoană. Pentru aceste majorări Legea bugetului pentru anul curent include alocații suplimentare în sumă de 2 milioane 551 de mii de lei. Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
  • Comisia Europeană (CE) propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022, scrie tv8.md. Propunerile urmează a fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor continua să fie complet liberalizate: tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populată postarea nokta.md despre Irina Kîlciuc, o tânără care a devenit directorul unui nou local la 23 de ani, fără să aibă experiență în domeniul ospitalității, în perioada pandemiei de COVID-19, când multe localuri, dimpotrivă, se confruntau cu falimentul și se închideau.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților o știre a tv8.md despre reținerea pentru 72 de ore a tatălui vitreg al fetei care a născut la 11 ani.