Charles al III-lea a fost proclamat rege al Marii Britanii

Prinșul William, Camilla, regina consort, și Charles în timpul Consiliului de Accessiune de la Palatul St James de la Londra, în timpul căruia Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege, 10 septembrie 2022.

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege într-o ceremonie istorică la Palatul St. James din Londra, într-o ceremonie ancorată în tradiții din vechime și simbolism politic, relatează Associated Press.

Drapelele puse în bernă pentru doliul după regretata regină au fost din nou arborate în timpul proclamării regelui la Consiliului de Accesiune, care a fost transmis în direct la televiziune pentru prima oară.

Vor urma mai multe proclamații pe întreg teritoriul Regatului Unit până duminică, atunci când drapelele vor fi puse în bernă din nou.

Ceremonia a avut loc după ce regele a promis să-i urmeze mamei sale în a-și servi pe viață supușii.

Charles a vorbit vineri națiunii despre adânca sa tristețe la pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul și „capacitatea fără de greș de a vedea ce este mai bun în oameni”.

### Vezi și... ### Charles al III-lea promite să-și servească toată viața supușii, așa cum a făcut-o și mama lui

Regele a promis să servească națiunea cu aceeași „devoțiune de neclintit” cu care a făcut-o regretata regină în cei 70 de ani ai domniei sale.

Charles a devenit rege în momentul morții mamei sale, iar Consiliul de Accesiune se ține cât mai curând posibil după decesul unui suveran pentru a se face proclamarea oficială a succesorului.

La Consiliul de Accesiune au luat parte foști și actuali membri ai Parlamentului, nobili de la Curtea regală, consilieri ai regelui, funcționari publici de rang înalt, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei, relatează BBC.

### Vezi și... ### Copilăria, pasiunile și iubirile lui Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii