Charles Michel: Macedonia de Nord are o „șansă istorică” de aderare la UE

Președintele guvernului Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski (dreapta), și președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat Macedonia de Nord să susțină un compromis propus de Franța pentru a pune capăt unei dispute cu Bulgaria vecină, care a blocat încercarea țării de a adera la Uniunea Europeană.

Michel a declarat la 5 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Skopje, că discuțiile îndelung amânate pentru admiterea Macedoniei de Nord în UE ar putea începe imediat dacă Macedonia de Nord ar accepta propunerea.

„Împreună suntem pe punctul de a realiza un posibil progres în procesul de aderare a țării dumneavoastră la UE", a declarat Michel, vorbind alături de Dimitar Kovacevski, prim-ministrul Macedoniei de Nord. Michel a spus că țara are o „oportunitate istorică" de a spune „da” la începerea negocierilor și de a deveni din nou „campioană al extinderii”. Kovachevski și-a exprimat din nou sprijinul pentru „propunerea echilibrată”, adăugând că „obiectivul nostru este să începem negocierile de aderare”.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat propunerea săptămâna trecută, spunând că el crede că un acord de compromis este aproape. Dar partidul de opoziție de centru-dreapta VMRO-DPMNE și alți opozanți de dreapta resping planul francez, spunând că acesta acordă prea multe Bulgariei în disputa privind istoria, limba, identitatea și cultura.

În weekend au izbucnit la Skopje proteste violente împotriva acestei propuneri.