Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la Chișinău că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare și sprijin pentru combaterea atacurilor cibernetice și dezinformării, în timp ce va face tot posibilul pentru a evita tensionarea situației în regiunea transnistreană.
Your browser doesn’t support HTML5
Vorbind la o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, oficialul european a spus că nu poate oferi detalii, dar că sprijinul militar se va concentra pe întărirea capacităților de apărare.
„Este foarte important să evităm orice escaladare. Vrem să menținem stabilitatea”, a spus Michel.
Oficialul european este musafirul străin de cel mai înalt nivel care vizitează R. Moldova în urma unei serii de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie, care a readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.
Președinta Sandu a spus că nu consideră că există vreun risc iminent de implicare a R. Moldova în războiul din Ucraina prin intermediul regiunii transnistrene, dar că autoritățile de pe malul drept al Nistrului au pregătite planuri de reacție, dacă va fi necesar.
Ministerul de externe moldovean a precizat ulterior într-un comunicat pe Facebook că, în domeniul apărării, R. Moldova primește ajutoare europene prin intermediul unui instrument care nu presupune livrarea de armament letal. „Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice”, se spune în comunicat.
Răspunzând unei întrebări a Europe Libere despre evaluarea cererii de aderare la UE depusă de R. Moldova în luna martie, Charles Michel a anunțat că un aviz al Comisiei Europene în urma răspunsurilor moldovene la un prim chestionar de aderare este așteptat la sfârșitul lunii iunie.
Michel a spus că va decide ulterior, ca președintele a Consiliului European, când va aduce chestiunea în discuția liderilor europeni. El crede că războiul din Ucraina ar trebui să grăbească apropierea de UE a țărilor care au depus cerere de aderare. Dar UE nu a decis deocamdată asupra pașilor următori, iar o decizie în vederea extinderii va depinde și de circumstanțele de pe teren.
„Sunt sigur că în următoarele două luni vom putea în Consiliul European să transmitem un semnal clar despre viitorul pe care ni-l dorim, inclusiv în ceea ce ține de extinderea UE,” a spus el.
Ucraina, Georgia și R. Moldova au depus cerere de aderare la UE la începutul lunii martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.
### Vezi și... ### Aderarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei la UE va fi un proces de duratăCharles Michel a spus în conferința sa de la Chișinău că, în paralel cu acest proces de reflecție asupra cererilor de aderare, UE acționează imediat pentru a întări legăturile cu R. Moldova, inclusiv în domeniul securității energetice.
„Este un proces complex, vrem să ajutăm Moldova să îndeplinească condițiile, dar vrem să acționăm imediat pentru întărirea legăturilor”, a mai spus Michel.
Discuțiile președintelui Consiliului European cu președinta moldoveană au mai vizat gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
Michel a lăudat Chișinăul pentru „condamnarea agresiunii rusești în Ucraina” și primirea refugiaților ucraineni.
„Am discutat cu dna președintă cum putem să cooperăm cu agențiile UE, care este principalul contribuitor la ONU, pentru a sprijini Moldova să răspundă nevoilor concrete ale refugiaților,” a mai spus Charles Michel.