Legea aplică pedepse mari – pînă la închisoare pe viață pentri cei care o încalcă, iar Statele Unite au numit ziua de 1 iulie „o zi tristă” pentru libertate în China.
Poliția din Hong Kong a anunțat pe Facebook că a arestat peste 70 de persoane sub diverse acuzații, de la adunare ilegală până la încălcarea noii legi în timpul mitingului anual care marca aniversarea predării fostei colonii britanice Chinei comuniste – moment ce a avut loc în 1997.
Autoritățile din Kong Kong au interzis această manifestație, pentru prima data din ultimii 23 de ani...
Imaginile postate de poliție pe Twitter au arătat steagul întins pe trotuar în fața unui bărbat care purta un tricou negru cu inscripția „Free Hong Kong”/ Eliberați Hong Kongul - scris pe el.
Cu toate acestea, unii utilizatori de Twitter au mărit imaginea, care pare să arate că bărbatul scrisese de fapt cu caractere mici „nu” înainte de „Free Hong Kong”.
Noua lege a fost criticată de guvernele occidentale care susțin că ea va da naștere unei noi ere a represiunii politice, așa cum se întâmplă în China comunistă continentală.
Președintele de la Beijing Xi Jinping a semnat marți un ordin prezidențial care a promulgat legea, după ce a fost aprobată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului. Această nouă lege va fi adăugată Legii fundamentale, constituția Hong Kong.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo a avertizat marți Beijingul asupra noilor măsuri luate în urma aprobării de către China comunista a legii de securitate pentru Hong Kong.
„Astăzi marchează o zi tristă pentru Hong Kong și pentru oamenii iubitori de libertate din întreaga China”, a declarat Pompeo la 30 iunie. „Statele Unite nu vor rămâne nepăsătoare în timp ce China înghite Hong Kong-ul sub autoritatea sa”.
Pompeo a declarat că Statele Unite, urmînd instrucțiunile președintelui Donald Trump, „vor elimina scutirile care oferă Hong Kong tratament diferit și special, cu puține excepții.”
### Vezi și... ### China și ispita de a supune Hong Kong-ulEl a spus că Statele Unite vor fi alături de oamenii din Hong Kong și că „vor răspunde atacurilor de la Beijing asupra libertății de exprimare, presă și adunare, precum și asupra statului de drept”.
În temeiul legii, China comunistă va înființa o agenție în oraș, cu proprii ofițeri și puteri de procurori asupra infracțiunilor de securitate națională „foarte grave”, potrivit textului publicat abia după intrarea în vigoare a legii.
Infracțiunile de subversiune, secesiune, terorism și coluziune cu forța străină vor fi pedepsite cu cel puțin 10 ani de închisoare și în unele cazuri cu detenție pe viață.
Legea permite, de asemenea, supraveghere și urmărirea persoanelor suspectate de încălcarea legii...
Modificările elimină de fapt așa numitul ”zid despărțitor” care a separat cele două sisteme – în baza principiului în care Hong Kongul a fost cedat Chinei acum 23 de ani și anume „o țară, două sisteme”.
Uniunea Europeană a criticat și ea legea, spunând că subminează serios autonomia de care s-a bucurat Hong Kong. „Deplângem această decizie”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Seful diplomației britanie, Dominic Raab, a spus că China a ales să-și încalce promisiunile față de oamenii din Hong Kong și obligațiile față de comunitatea internațională. „U.K. nu va întoarce spatele angajamentelor pe care le-am asumat în fața oamenilor din Hong Kong”, a scris Raab pe Twitter.
China comunistă a respins criticile internaționale, spunând că alte țări nu au dreptul să se implice și că nu este „treaba lor”.
*Traducere și adaptare de Oana Serafim