China a lansat o ofensivă pe rețelele sociale împotriva organizațiilor și companiilor care critică tratamentul regimului comunist față de minoritatea uigură, majoritar musulmană din provincia nord-vestică Xinjiang.
Presa de stat din China comunistх și rețelele de socializare au început să atace branduri Occidentale, întrerupând legăturile cu producătorul de articole sportive Nike și cu gigantul suedez H&M, care se confruntă cu un boicot, ca și britanicul Burberry. Nike și H&M au criticat, în urma cu un an situația drepturilor omului din China.
Activiștii și experții în drepturile omului spun că cel puțin 1 milion de uiguri și alte minorități majoritar musulmane sunt deținuți în lagărele din Xinjiang, unde autoritățile sunt acuzate și de sterilizarea forțată a femeilor și impunerea muncii forțate.
BBC a publicat în decembrie o investigație bazată pe noi cercetări care arată că China forțează sute de mii de minoritari, inclusiv uiguri, să lucreze manual în câmpurile de bumbac din Xinjiang.
Xinjiang este una dintre cele mai importante regiuni producătoare de bumbac din lume și un furnizor principal pentru multe mărci vestimentare occidentale. Mai multe mărci s-au distanțat de producătorii de bumbac din Xinjiang de când au apărut acuzațiile de muncă forțată.
China comunistă neagă orice abuz, insistând că taberele de muncă sunt de fapt programe de instruire și spune că schemele de muncă au ajutat la eliminarea extremismului și la creșterea veniturilor.
Produsele H&M au fost eliminate de pe site-urile de cumpărături online, ca represalii aparente pentru decizia gigantului suedez de îmbrăcăminte de anul trecut de a nu mai obține bumbac din Xinjiang.
Deși atât declarațiile Nike, cât și cele ale lui H&M au fost vechi de un an, apelul la boicot online a crescut săptămâna aceasta după ce țările occidentale și-au unit forțele pentru a sancționa mai mulți oficiali-cheie din Xinjiang pentru presupuse abuzuri de drepturi.
Mass-media de stat a criticat ieri, ceea ce ea numește, „minciunile” și „motivele companiei H&M.