China continuă genocidul împotriva uigurilor din Xingjan

Soarta uigurilor deportați, grafică la Radio Asia Liberă.

China continuă „genocidul împotriva minorității musulmane a uigurilor din provincia vestică Xinjiang” se arată într-un raport al Institutului Newlines petru Strategii și Politici de la Washington, centru independent de analiză. Într-un raport dat marți publicității se arată că autoritățile chineze încalcă „toate articolele” convenției internaționale pentru prevenirea genocidului, adoptată la Geneva după al Doilea Război Mondial, Convenție care definește genocidul drept un act „intenționat de distrugere sistematică a unui grup etnic, național, rasial sau religios”.

China a fost deja condamnată pe scena internațională pentru faptul că a plasat peste un milion de uiguri și membri ai altor grupări musulmane în lagăre de concentrare, pe care le numește centre de re-educare sau recalificare, menite să stârpească extremismul religios și terorismul separatist.

Administrația Trump a condamnat China, în ianuarie, pentru genocidul împotriva uigurilor iar actuala administrație Biden a declarat că nu are nici un motiv să nu continue să numească politica Beijing-ului „genocid”.