China devine tot mai agresivă în străinătate și mai represivă acasă (Antony Blinken)

„Coloana rușinii” - monument dezvelit la Universitatea din Hong Kong în memoria victimelor represiunii mișcării democratice din China din 1989, din Piața Tiananmen, 2 mai 2021.

China devine tot mai agresivă în străinătate și mai represivă în interior. Este aprecierea făcută de secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu cu CBS News pe 2 mai.

Bliken a explicat că scopul Statelor Unite nu este de a bloca sau submina China, ci de a se asigura că și Beijing-ul – ca orice altă țară – respectă ordinea internațională actuală, bazată pe reguli.

### Vezi și... ### Rusia și China încearcă să discrediteze campania europeană de vaccinare (EUvsDisinfo)

Tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut în ultimii ani din cauza dezechilibrului în relațiile comerciale, a scandalurilor de spionaj, mai ales industrial și a pandemiei coronavirusului.

Întrebat care ar fi, în opinia sa, obiectivul pe termen lung al Beijingului, Blinken a spus: „ China crede că poate fi, că ar trebui să fie și că va fi țara dominantă din lume”.

O confruntare militară, a mai spus Blinken, „ar fi total împotriva intereselor Chinei, dar și ale Statelor Unite”.

Pe scena internațională, China devine o provocare prin politica sa externă tot mai agresivă, tensiunile crescânde cu Taiwanul și modul în care încalcă sistematic, acasă, drepturile omului, începând cu cele ale minorității musulmane uigure din regiunea nord-vestică a Xinjiang.