China | Exerciții militare în apropierea Taiwanului după vizita lui Nancy Pelosi

China se pregătește de exerciții în strâmtoarea Taiwan

Cele mai mari exerciții militare chinezești din zona Taiwanului au început joi, într-o demonstrație de forță care se desfășoară de-a lungul unor rute maritime internaționale vitale, după o vizită pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Pelosi a părăsit Taiwanul miercuri, după o călătorie care a sfidat o serie de amenințări dure din partea Beijingului. China consideră insula autoguvernată ca fiind teritoriul său. A doua în linia de succesiune la președinție, Pelosi este cel mai important oficial ales al SUA care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani. Ea a declarat că prezența sa a arătat „fără echivoc” că Statele Unite „nu vor abandona” un aliat democratic precum Taiwanul.

### Vezi și... ### Dialogul Joe Biden-Xi Jinping: între amenințări și declarații de colaborare

Oprirea ei la Taipei a provocat o reacție furioasă din partea Beijingului, care a promis „pedepse” și a anunțat exerciții militare în mările din jurul Taiwanului - unele dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.

Exercițiile implică „trageri cu muniție reală”, potrivit presei de stat. „Șase zone majore din jurul insulei au fost selectate pentru acest exercițiu de luptă reală și, în această perioadă, navele și aeronavele (care nu participă la exercițiu) nu ar trebui să intre în apele și spațiile aeriene relevante”, a informat televiziunea de stat CCTV. Exercițiile vor avea loc în mai multe zone din jurul Taiwanului - în unele puncte la doar 20 de kilometri (12 mile) de țărmul insulei - și se vor încheia duminică la prânz.

### Vezi și... ### Antony Blinken: Viziunea Beijingului îndepărtează umanitatea de valorile universale

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că urmărește îndeaproape exercițiile și că insula este pregătită pentru un conflict, dar că nu îl va căuta. „Ministerul Apărării Naționale subliniază că va susține principiul pregătirii pentru război fără a căuta războiul și fără a dori escaladarea conflictul și provocarea unor dispute”, a declarat acesta.

Ziarul naționalist de stat de la Beijing, Global Times, a declarat, citând analiști militari, că exercițiile sunt „fără precedent” și că rachetele vor zbura pentru prima dată deasupra Taiwanului. „Este pentru prima dată când APL va lansa artilerie reală cu rază lungă de acțiune peste strâmtoarea Taiwan”, a precizat ziarul folosind numele oficial al armatei chineze, Armata Populară de Eliberare.

Taiwanul, la rândul său, a descris exercițiile ca fiind „o mișcare irațională de provocare a ordinii internaționale”. Grupul celor șapte națiuni industrializate a condamnat, de asemenea, exercițiile, afirmând într-o declarație că nu există „nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan”.