China găzduiește discuții de „reconciliere interpalestiniană” între Fatah și Hamas

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a cerut anterior implicarea constructivă a Chinei pentru aplanarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Diplomația chineză a anunțat că grupările rivale palestiniene Fatah și Hamas, ultima considerată grupare teroristă în SUA, Israel și UE, vor purta discuții pentru o eventuală reconciliere la Beijing. Anunțul reprezintă cea mai directă implicare a Chinei în Orientul Mijlociu.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing susține că există „voința politică” pentru un dialog „aprofundat și candid”, cu scopul de a promova reconcilierea „interpalestiniană”.

„Reprezentanții Mișcării Naționale de Eliberare a Palestinei și Grupul Rezistenței Islamice au ajuns la Beijing acum câteva zile pentru un dialog aprofundat și sincer”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

„Ei au fost de acord să continue discuțiile cu scopul de a realiza solidaritatea și unitatea palestiniană la prima ocazie”, a adăugat el, potrivit AFP.

Lin a mai spus că ambele părți au mulțumit Beijingului pentru eforturile sale de „promovare a unității interne palestiniene” și că au obținut un acord pentru continuarea dialogului.

Este pentru prima dată când o delegație Hamas merge în China, de la declanșarea războiului din Fâșia Gaza, potrivit Reuters. Luna trecută, diplomatul chinez, Wang Kejian s-a întâlnit cu șeful Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar.

O dispută din 2007

Gruparea Hamas controlează Fâșia Gaza din 2007, atunci când a obținut o victorie în primele și ultimele alegeri parlamentare din regiune. De cealaltă parte, formațiunea Fatah este condusă de Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care conduce într-un mod limitat viața publică pe malul de vest al Iordanului, aflat sub ocupație israeliană ilegală din 1967.

Fatah este acuzată de mulți palestinieni că i-ar trăda colaborând prea strâns cu ocupanții israelieni. Sondaje de opinie din ultimele luni arată că pe fondul războiului din Gaza această percepție se adâncește, în vreme ce radicalii Hamas câștigă în popularitate.

Simboluri ale mișcării palestiniene Fatah, cu fotografia liderului ei istoric Yasser Arafat, la 29 aprilie 2024, într-o clădire distrusă de bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza. Fatah nu mai are aproape nicio influență în Gaza, unde Hamas a preluat controlul în 2007.

Cele două grupări palestiniene n-au reușit să-și rezolve disputele politice pe cale pașnică, conflictul culminând cu expulzarea reprezentanților Fatah din Fâșia Gaza, controlată de Hamas. Anterior, SUA și Egiptul, alături de alte state din zonă au încercat să medieze o înțelegere între cele două formațiuni, însă fără succes, scrie Reuters.

La 7 octombrie, luptători ai grupării Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, soldat cu uciderea a circa 1.200 de israelieni, mulți dintre ei civili și răpirea a 253 de ostatici. În replică, Israelul a jurat că va anihila Hamas și a lansat o ofensivă militară în Fâșia Gaza, soldată până în prezent cu circa 34.000 de victime, în special în rândul civililor, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.

Între timp, gruparea a anunțat că studiază oferta Israelului pentru un armistițiu de 40 de zile în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor deținuți de militanții palestinieni în urma atacului din 7 octombrie. Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a numit propunerea drept una „extraordinar de generoasă”.

Cu toate acestea, o înțelegere este în pericol după ce o investigație a Curții Penale Internaționale asupra operațiunilor israeliene din Gaza din 2014, ar putea să rezulte în mandate de arestare, inclusiv pentru premierul israelian, Beniamin Netanyahu. SUA au amenințat cu represalii dacă instanța ONU va recurge la asemenea acțiuni, notează AFP.

China, tot mai influentă în Orientul Mijlociu

În ultima perioadă, Beijingul a demonstrat o influență tot mai semnificativă în Orientul Mijlociu, bucurându-se de legături puternice cu națiunile arabe și cu Iranul. Anul trecut, China a intermediat un acord de pace fără precedent între Arabia Saudită și Iran, inamici de lungă durată în regiune.

China și-a intensificat susținerea pentru cauza palestiniană în forumurile internaționale, solicitând organizarea unei conferințe de pace israeliano-palestiniană și un calendar clar pentru implementarea soluției celor două state. La ONU, reprezentanții Beijingului au făcut presiuni pentru ca Palestina să devină stat membru cu drepturi depline, ceea ce potrivit diplomaților chinezi „ar rectifica o nedreptate istorică prelungită”.

În plus, deși Beijingul a condamnat actele de violență asupra civililor, nu a exprimat o condamnare expresă a acțiunilor Hamas din 7 octombrie, în ciuda presiunilor Occidentului.

Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că a discutat vineri, 26 aprilie, la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping și alți oficiali despre modul în care China poate juca un rol constructiv în crizele globale, inclusiv în Orientul Mijlociu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News