China la manevre în Caucaz și «Frăția Slavă»

Manevre militare „Kavkaz-2020” 22 Septembrie, 2020

Trupe rusești și chinezești au început manevre militare în sudul Rusiei, în zona Caucazului și a mărilor Neagră și Caspică, așa-numitele manevre „Kavkaz 2020”.

Your browser doesn’t support HTML5

China la manevre în Caucaz și «Frăția Slavă»

Circa 80.000 de militari iau parte la acestea, pe lângă trupe din China mai fiind invitate și efective militare din Armenia, Iran și Pakistan. Este o desfășurare masivă de sute de tancuri și blindate, avioane de luptă și nave de război care are loc simultan cu alte mari manevre, în Belarus în apropiere de Brest și de granița Poloniei.

Acolo e vorba de manevrele numite „Frăția Slavă”...

Manevrele „Frăția Slavă” fuseseră inițial programate să dureze doar pe 14-15 septembrie și e vorba de două regimente aeropurtate, provenind din marea bază militară de la Tula. Acestea sunt conduse de un general cu experiență în Siria, Andrei Serdiukov. Acesta a condus operațiunile militare ruse din Siria din timpul ofensivei împotriva bastionului rebel Idlib, în aprilie – septembrie 2019.

A intervenit în ultimul moment o schimbare de strategie care a făcut ca manevrele din Belarus, „Frăția Slavă”, să fie prelungite până pe 25 septembrie, cu 10 zile mai mult, pentru a coincide și cu cele mari, „Kavkaz 2020”, din sud. Ideea este, evident, de a se urmări funcționarea coordonării pe două fronturi, cu două linii de comandă.

Teoretic, trupele din Belarus ar trebui să se întoarcă în Rusia la încheierea exercițiilor în apropiere de granița cu Polonia, dincolo de care au avut loc luna trecută manevre militare ale NATO.

„Frăția Slavă” include exerciții de simulare a răspunsului în fața unor atacuri chimice, biologice și nucleare. Alte manevre, incluzând operațiuni mecanizate cu tancuri, brigada Kantemir, care nu fuseseră anunțate, au loc în apropiere de Nijni Novgorod.

Kremlinul caută în același timp să simuleze o cât mai mare integrare militară cu forțele Minskului...

Cât despre operațiunile din sud, din zona Caucazului, ele se petrec în absența observatorilor străini. Kremlinul nu a invitat observatori din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), argumentând că la exerciții iau parte mai puțin de 13.000 de soldați si că deci, potrivit convenției de la Viena din 2011, Rusia nu este obligată să invite observatori străini.

Experții militari occidentali estimează însă numărul trupelor din sud la peste 80.000. Acestea, incluzând soldați chinezi, sunt un test pentru o eventuală cooperare militară a Moscovei cu Pekinul.

„Frăția Slavă”

Manevrele anuale „Frăția Slavă”, începute în 2015, includ Rusia, Belarus și Serbia și au loc, prin rotație, în fiecare din aceste țări. Anul acesta însă, Serbia, candidat la aderarea la UE, a decis să nu participe.

Aleksandar Vulin

Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a anunțat că anularea s-a făcut la cererea UE și că Serbia își suspendă cooperarea militară cu alte țări pentru șase luni, inclusiv cooperarea cu NATO.

În 2015, Rusia s-a retras din tratatul de limitare a forțelor convenționale în Europa, care limita numărul de trupe ce pot fi staționate în partea sa europeană la 1,4 milioane. Rusia a făcut asta luând ca argument extinderea NATO și instalarea sistemului anti-rachetă al SUA în Polonia și România, dar ieșirea Rusiei din tratat a avut loc la un an după ocuparea Crimeei și după stârnirea revoltei armate în Donbas.