China marchează 75 de ani de conducere comunistă, ascunzând provocările actuale

Nici o festivitate nu a fost anunțată pentru cea de-a 75-a aniversare, marți, cu excepția unei ceremonii de ridicare a drapelului în Piața Tiananmen, din Beijing, cu o gardă de onoare mărșăluind de la intrarea palatului care, în secolele trecute, a fost reședința împăraților chinezi, transmite AP. 

Comuniștii conduși de Mao Zedong au preluat puterea în 1949, pe fondul unui război civil cu naționaliștii, cunoscuți și sub numele de KMT, conduși de Chiang Kai-shek, care și-au transferat puterea politică, economică și militară în insula democratică Taiwan, acum autonomă.

Actualul președinte Xi a devenit lider pe viață prin eliminarea limitelor de mandate și prin extinderea puterii sale asupra organismelor guvernamentale și de partid cheie. China nu permite alegeri competitive, iar partidul păstrează un control aproape total asupra mass-mediei, care informează selectiv cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi.

În zilele din preajma aniversării, mass-media, controlată în întregime de stat, a difuzat neîncetat relatări privind progresul economic și stabilitatea socială a Chinei, fără a menționa provocările, de la o rată a natalității în scădere la perturbarea lanțurilor de aprovizionare, care a afectat economia bazată în mare parte pe exporturi.

Oamenii pozează lângă clădirea în care primii membri ai Partidului Comunist Chinez și-au ținut prima întâlnire oficială, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze la Șanhai, la 1 octombrie 2024. 

În vizită la Muzeul Primului Congres Național al Partidului Comunist Chinez, cu ocazai celei de-a 75-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, în Șanhai, la 1 octombrie 2024.

A 75-a aniversare găsește China comunistă mai aproape decât în trecut de Rusia. Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Xi miercuri pentru aniversare și pentru stabilirea ulterioară a relațiilor diplomatice bilaterale, menționând că Rusia a fost prima țară care a recunoscut Republica Populară Chineză în urmă cu 75 de ani, potrivit agenției oficiale de presă Xinhua.

Xi a reafirmat legăturile bilaterale strânse, afirmând că China va continua să extindă „cooperarea pragmatică pe toate planurile” între cele două națiuni.

China marchează cel de-al 75-lea an de guvernare a Partidului Comunist, în timp ce provocările economice și amenințările la adresa securității gigantului asiatic persistă.