China respinge acuzațiile că ar face jocul Rusiei în chestiunea ucraineană

Purtătoarea de cuvânt a „externelor” de la Beijing, Mao Ning, a confirmat că China nu va trimite o delegație la summitul global pentru Ucraina din Elveția, dar a negat că ar face presiuni asupra altor țări, să nu meargă nici ele.

China acordă mare importanță relațiilor cu Ucraina și rămâne principalul ei partener comercial, a spus luni o purtătoare de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing, negând că ar „turna gaz pe foc” în războiul din estul Europei.

Potrivit unor relatări de presă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski declarase mai devreme că Rusia și China încearcă să submineze summitul global de pace ce se va ține luna aceasta în Elveția.

În replică, purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, a spus că poziția țării sale față de conferința de pace rămâne „deschisă și transparentă”.

„Noi credem că putem obține înțelegerea și sprijinul tuturor părților”, a adăugat ea.

Rusia nu a fost invitată la summitul din Elveția, ai cărui organizatorii au explicat omisiunea prin faptul că Moscova nu este interesată de dialog.

Purtătorul de cuvânt chinez a respins luni și afirmația lui Zelenski că Beijingul ar face presiune asupra unor țări asiatice, mai ales, să nu participe la summitul elvețian.

China și-a exprimat săptămâna trecută rezerve față de conferință, spunând că îi va fi dificile să participe dacă nu vor fi prezenți reprezentanții Rusiei.

Duminică, Zelenski a spus că peste 100 de țări și organizații și-au anunțat până acum participarea.

China se prezintă ca neutră în conflictul dintre Ucraina și Rusia, dar este criticată de Kiev și Occident pentru că ar s-ar afla principial de partea Moscovei.

Cu numai o săptămână înaintea invaziei rusești pe scară largă din Ucraina, Rusia și China și-au proclamat relația „fără limite”, dar Beijingul a evitat până acum să ofere Moscovei arme și muniții pentru războiul declanșat în Ucraina.

Recent, un oficial britanic a sugerat că chinezii livrează, totuși, echipamente militare Rusiei, dar Statele Unite au dezmințit această acuzație. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te