China respinge acuzațiile de „genocid” împotriva uigurilor și altor minorități din Xinjiang

Purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez din provincia nord-vestică Xinjiang a criticat săptămâna aceasta o moțiune a parlamentului britanic privind tratarea uigurilor și a altor minorități de către regimul chinez drept „genocid” ca pe o acţiune „total neîntemeiată”. Se estimează că cel puțin un milion de uiguri și alte minorități sunt deținute în lagăre din Xinjiang, iar abuzurile documentate includ detenții arbitrare, sterilizări forțate și muncă forțată. Și Statele Unite și parlamentele din Belgia, Olanda și Canada au acuzat Beijingul de genocid.

Camera Comunelor a parlamentului de la Londra a adoptat, la 22 aprilie, o rezoluţie fără caracter de lege prin care se declara că în China comunista se comit crime împotriva umanității și genocid împotriva uigurilor și a altor minorități etnice musulmane din provincia Xinjiang.

„Moțiunea adoptată de partea britanică a fost total neîntemeiată”, a spus purtătorul de cuvânt și directorul adjunct al partidului local, Xu Guixiang. „Decizia a fost luată pe baza unor observații ale unor politicieni, a unor așa-numite institute academice, unor așa-ziși experți și cercetători și unor așa-ziși martori”.

Guvernul chinez a respins în mod constant acuzațiile de maltratare, spunând că taberele despre care pretinde că sunt acum închise erau centre didactice profesionale care au ajutat la combaterea extremismului.

Human Rights Watch (HRW) a recomandat recent crearea unei comisii a ONU care să investigheze acuzațiile împotriva regimului de la Beijing.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Daleep Singh, a declarat, pe 23 aprilie, că președintele american Joe Biden va folosi o întâlnire a clubului G7 al națiunilor celor mai dezvoltate, din luna iunie, pentru a spori presiunea asupra Chinei cu privire la utilizarea muncii forțate în provincia Xinjiang.