China retrage acreditările corespondenților unor mari publicații americane

Sediu The New York Times, la New York

Ca o trista dovada ca lumea merge si-n alte directii – nu neaparat pozitive – dincolo de pandemia coronavirus, China a revocat acreditarile unor ziaristi americani care lucreaza pentru New York Times, Washington Post si Wall Stree Journal.

Revocarea dreptului de a practica meseria unor ziaristi americani ii vizeaza pe cei ale caror acreditari expirau in 2020. Ea reprezinta represalii la adresa noilor reguli aplicate presei chineze de stat din America, de catre administratia Trump, care si acelea fusesera represalii la tratamentul aplicat ziaristilor straini, in China.

Efectul masurilor luate de Beijing este expulzarea ziaristilor americani, carora nu li se va permite sa lucreze nici in Hong Kong si Macao, locurile in care de obicei activau ziaristi respinsi de autoritatile comuniste ale tarii.

### Vezi și... ### Anthony Fauci: „Va trebui să acceptăm că viața nu va mai fi așa cum a fost în Statele Unite.”


Luna trecuta, Departamentul de Stat a anuntat ca cinci institutii media chineze vor fi tratate ca „reprezentante straine”, ceea ce se traduce prin instrumente ale regimului de la Beijing.

In aceasi perioada, China a revocat acreditarile a trei ziaristi de la Wall Street Journal, care lucrau in tara, ca raspuns la articolul acestora „China - Adevaratul Om Bolnav al Asiei”, despre inceputurile epidemiei coronavirus.

În ultima vreme, relațiile dintre cele două țări se înăspresc...

În martie, Departamentul de Stat a limitat la o suta, numarul cetatenilor chinezi care lucreaza pentru cinci organizatii de presa de stat din China. Ca o consecinta a acelei decizii, 60 de chinezi urmau sa paraseasa tara.

Beijingul a catalogat si el cinci organizatii americane drept „reprezentante straine”: Vocea Americii, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post si revista Time.

Fapt este ca in ultima vreme relatiile dintre cele doua tari se inaspresc, prima confruntare fiind razboiul comercial, apoi cel mediatic si in prezent, in contextul pandemiei coronavirus, presedintele Trump denumeste uneori coronavirusul drept „virusul chinez”, in timp ce medii de informare din China si unele oficialitati acuza Statele Unite ca s-ar afla la originea virusului, o teorie a conspiratiei fara vreo dovada.