China „se opune cu fermitate” strategiei defensive a SUA în cazul unui atac asupra Taiwanului

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jingpin

Oficialii chinezi au declarat că sunt „extrem de nemulțumiți și se opun în mod hotărât" după ce președintele Joe Biden a părut să sugereze o abordare dincolo de politica americană declarată de mult timp cu privire la Taiwan, avertizând asupra consecințelor opțiunii militare, în cazul unui „atac fără precedent” asupra insulei guvernate în mod democratic.

Întrebat într-un interviu televizat dacă forțele americane ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, Biden a răspuns: „Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent". O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat, în cadrul unei ședințe de informare din 19 septembrie, că declarațiile lui Biden „încalcă grav” politica americană declarată și transmit un „semnal greșit” forțelor separatiste pentru independența Taiwanului și că Beijingul își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a contracara separatismul.

China a trimis o plângere oficială, a adăugat ea. Oficialii din Taipei au salutat declarațiile lui Biden, care au fost făcute într-un interviu acordat la 18 septembrie postului american de televiziune CBS.

China susține că Taiwanul este o „provincie renegată” și refuză să renunțe la utilizarea forței militare pentru a recâștiga controlul asupra insulei. Washingtonul a menținut mult timp o poziție de „ambiguitate strategică” în ceea ce privește apărarea Taiwanului. Un purtător de cuvânt anonim al Casei Albe a fost citat după ultimele declarații ale lui Biden spunând că „politica noastră privind Taiwanul nu s-a schimbat”.

### Vezi și... ### Ce știm despre parteneriatul Rusia-China după întâlnirea Xi-Putin