Atmosferă încărcată la Chișinău | Autoritățile vor declararea stării de urgență

Autoritățile din Republica Moldova au condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea țării de a primi refugiați. Șefa statului a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate pe tema Ucrainei, că executivul va cere parlamentului declararea stării de urgență.

Your browser doesn’t support HTML5

Atmosferă încărcată la Chișinău | Autoritățile vor declararea stării de urgență

„În această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine, Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context, am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația creată, am stabilit că guvernul va cere parlamentului să declare stare de urgență.”

În după-amiaza zilei, guvernul s-a convocat în ședință, după care premierul Natalia Gavrilița a anunțat că recomandă instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.

„În cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale, am decis recomandarea de declarare a stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Voi merge astăzi în parlament pentru a înainta această propunere. În legătură cu situația legată de securitatea din regiune, pentru perioada stării de urgență se propune instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea regimului special de folosire a spațiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina, și asigurarea securității naționale.”

### Vezi și... ### Flux sporit de cetățeni ucraineni spre R. Moldova

Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a mai declarat că riscuri să rămână Republica Moldova fără gaz sau energie nu sunt acum, chiar dacă ar fi avariată infrastructura, se vor remedia în scurt timp. Ea a precizat că principalele riscuri țin de fluxurile migraționale și că nu ar trebui să fie făcută panică, lichidități sunt, stocuri de produse sunt.

La rândul său, vicepremierul Nicu Popescu, șeful diplomației a declarat că situația din regiune este foarte gravă.

„Atacurile militare ale Rusiei în țara vecină, Ucraina, sunt o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional. Republica Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea acestui act de război. Republica Moldova este un stat neutru, dar anume inclusiv prin această prismă noi suntem foarte atașați respectului normelor dreptului internațional.”

Ministrul afacerilor externe și integrării europene a mai dispus întărirea măsurilor de securitate a misiunilor diplomatice aflate în Republica Moldova, dar și alte măsuri.

Am constituit în cadrul Ministerului de Externe o celulă de criză

„Astăzi am avut mai multe discuții telefonice cu mai mulți oficiali din țările vecine, țări partenere, parteneri occidentali, rețeaua diplomatică funcționează la capacitate maximă pentru a sistematiza și analiza informațiile recepționate. Am vorbit cu omologul meu român, Bogdan Aurescu, având în vedere că unul din efectele războiului din Ucraina este generarea fluxului de refugiați către țările vecine, am făcut un apel către România, precum și către statele membre ale Uniunii Europene de a ne sprijini în efortul de primire și acomodare a fluxului de refugiați pe teritoriul țării noastre. În contextul deteriorării grave a situației din Ucraina, am constituit în cadrul Ministerului de Externe o celulă de criză care monitorizează în regim permanent situația de securitate și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor noștri din Ucraina, dar și, evident, furnizează o analiză constantă instituțiilor publice de stat din Republica Moldova.”

Ministrul de externe a mai făcut apel către cetățeni să nu se deplaseze în Ucraina, iar cei care sunt în Ucraina se pot întoarce acasă.

În această seară, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu deputații partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, și deputații din opoziție pentru a îndemna reprezentanții parlamentului să se solidarizeze în jurul obiectivului de asigurare a securității cetățenilor Republicii Moldova. La această oră, instituirea stării de urgență este dezbătută în plenul parlamentului moldovean.