Chișinău: Taxele locale aprobate pentru 2024 se aplică din 26 iulie

Primăria estimează încasări de peste 380 de milioane de lei din taxele adunate de la cetățeni.

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) informează că noile taxe locale aprobate pe 23 iulie de Consiliul Municipal Chișinău pentru anul 2024, cu o întârziere de aproximativ șapte luni, au început să se aplice din 26 iulie.

Pentru perioada 1 ianuarie - 25 iulie 2024, se vor aplica taxele locale conform dispozițiilor primarului general al mun. Chișinău privind bugetul provizoriu.

Primăria estimează că taxele adunate de la cetățeni și agenți economici în acest an ar putea aduce în bugetul municipal aproape 388 de milioane de lei, adică 5% din totalul veniturilor bugetare ale capitalei.

Față de bugetul pentru anul trecut, încasările din taxe vor crește cu aproximativ 42 de milioane de lei.

Autoritățile municipale au păstrat și anul acesta taxa pentru salubrizare, care în trecut a trezit nemulțumirea mai multor chișinăuieni. Locuitorii capitalei vor scoate din buzunar 120 de lei anual, ceea ce va aduce municipalității circa 28 de milioane de lei.

Decizia privind taxele locale, în mod normal, se aprobă odată cu bugetul localității. Potrivit legislației, bugetele locale pentru anul viitor trebuie adoptate până pe 10 decembrie. Anul acesta, primăria Chișinău a adoptat taxele abia pe 23 iulie, iar bugetul a fost votat pe 30 iulie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te