Franța este campioana mondială la fotbal pentru a doua oară în istoria țării, după o finală emoționantă împotriva Croației pe stadionul Lujniki din Moscova. Cel mai prestigios titlu a fost câștigat cu scorul 4-2, într-un meci pe care jurnaliștii sportivi l-au calificat drept „una dintre cele mai excitante finale ale Cupei Mondiale din istoria modernă.” Cum s-au văzut ultima săptămână de FIFA 2018 la Chișinău? Un proiect multimedia, semnat de Yulia Mihailova și Natalia Sergheev.
În Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a fost deschis așa-numitul „orășel sportiv”. Intrarea era liberă, dar trebuiau respectate mai multe condiții, printre care interzicerea accesului cu mâncare și băuturi.
Microbiștii s-au făcut comozi pe scările teatrului, punând cuverturi și plăpumi aduse de acasă.
Suporterii aveau steaguri, vuvuzele și alte accesorii care să îi scoată în evidență. Printre amatorii de fotbal erau copii, vârstnici, bărbați și femei care au venit cu familia. Microbişi au fost şi dintre vizitatorii capitalei de peste hotare.
În tribune nu era o delimitare clară a suporterilor.
La meciul final, unii fani se bucurau oricând se marca un gol, chiar dacă fluturau steagul naționalei pe care o preferau.
Pe teritoriul „orășelului sportiv” se vindea bere și gustări, iar cei care ghiceau scorul final al meciului primeau cadouri de la organizatori și sponsori. Chiar și meciurile mai puțin cotate, cum ar fi cel din finala „mică”, atrăgeau suporteri.
Totuși, finala dintre Franța și Croația a adunat cei mai mulți oameni, atât în centrul Chișinăului, cât și în localuri.
Localurile au folosit maratonul fotbalistic ca un prilej să ademenească cât mai mulți vizitatori și practic se întreceau în creativitate, oferind reduceri la bere și alte produse.
Ieșirea Rusiei din campionat a părut să știrbească din frenezia legată de Cupa Mondială printre moldoveni, însă barurile și „orășelul sportiv” din centrul capitalei continuau să atragă microbiști.
La unele meciuri au fost prezenți suporteri din cadrul misiunilor diplomatice ale țărilor implicate, cum a fost în cazul Angliei, iar în tribune se putea auzi limbi diferite.
Barurile și alte localuri aveau nevoie de o licență specială pentru retransmiterea Campionatul Mondial de Fotbal. Era nevoie de încheierea unui contract cu compania „Teleradio-Moldova”, care deținea drepturi exclusive de difuzare a Campionatului pe teritoriul ţării. Era interzisă inclusiv retransmiterea meciurilor prin satelit sau prin intermediul difuzorilor terți.
În perioada Campionatului au activat echipe mobile ale companiei publice care verificau respectarea articolului 54 din Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Conducerea Moldova 1 a anunțat anterior că vrea să se adreseze în instanță din cauza încălcării drepturilor de autor de către unele restaurante.
Un loc mai puțin obișnuit de a privi Campionatul Mondial a fost Aeroportul Internațional Chișinău, în zona de așteptare. Singurul minus era lipsa sunetului, dar asta n-a părut să-i deranjeze pe cei prezenți.
Pe cine au susținut microbiștii de la Tiraspol? Aflați în video-ul de mai jos.
Your browser doesn’t support HTML5