Motivul ar fi incapacitatea Ambasadei moldovene de a întruni în alte orașe rusești toate cerințele de securitate înaintate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
Deocamdată, decizia a fost luată, pe 25 septembrie, de Consiliul Electoral de Circumscripție (CECE) pentru secțiile de votare din străinătate, iar pentru a fi definitivă mai trebuie să fie confirmată de CEC.
La baza deciziei stă un demers al MAE, prin care autoritatea electorală este informată că Ministerul și-a retras reprezentanții în trei secții de vot din Rusia (Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl) din motiv că Ambasada Moldovei în Rusia (subordonată MAE) nu poate să asigure toate cerințele de securitate cerute de SIS. Aceste cerințe de securitate nespecificate ar putea fi asigurate doar în incinta Ambasadei de la Moscova.
Pe 27 septembrie, vicepreședintele CEC Pavel Postica a numit decizia CECE „o situație extraordinară” și a spus că membrii CEC „examinează atent” decizia. El a precizat că un candidat la prezidențiale nenumit a formulat o contestație împotriva deciziei. CEC-ul se va pronunța referitor la această decizie la următoare ședință.
La solicitarea Europei Libere, MAE a precizat că demersul a fost înaintat după luarea în calcul a „recomandărilor instituției competente (SIS – n.r.), care a formulat, ca urmare a unei analize complexe de risc, o serie de cerințe obligatorii de securitate”, care nu pot fi întrunite pentru organizarea alegerilor în Rusia.
Liderul principalului partid de opoziție, socialistul Igor Dodon, a spus că deschiderea a doar două secții de votare în Rusia ar fi discriminatorie. „Cu ce sunt mai prejos cetățenii noștri din Rusia față de cei care lucrează și trăiesc în Italia, unde se vor deschide 60 de secții? (...) Aceasta înseamnă că pentru cei 300-350 de mii de moldoveni din Rusia vor fi deschise doar 2 secții de votare, ambele în Moscova”, a transmis Dodon.
CEC a stabilit numărul secțiilor de votare pe 21 septembrie. Potrivit acelei decizii, care este în vigoare, autoritatea electorală trebuie să constituie 2.221 secții de votare, dintre care 234 – în străinătate, adică cu aproape 100 secții mai multe față de prezidențialele trecute (din 2020).
Dar pe acest fundal, numărul secțiilor de votare din Rusia a fost redus masiv. De la 17 în 2020, la 5 sau 2 în 2024. Motivul invocat de autoritățile moldovene îl reprezintă „riscurile de securitate” provocate de invazia rusă în Ucraina.
- Te-ar putea interesa și: Moldova deschide cu o sută de secții de votare mai multe în străinătate, dar nu și în Rusia
Datele CEC arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la scrutinele din 20 octombrie, cei mai mulți în Rusia, Italia și Germania.
Cele mai multe secții de votare urmează a fi deschide în Italia – 60, în Germania – 26, în Franța – 20, iar în Marea Britanie – 17 secții de votare. În România vor fi deschise 16 secții de votare, același număr ca în Statele Unite.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te