Chișinăul găzduiește Platforma de sprijin pentru Moldova | Ministra Sănătății anunță crearea a 13 centre pentru pacienții cu AVC

Maia Sandu and Emanuel Macron in Paris, 21 November 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Chișinăul găzduiește marți, 17 octombrie, cea de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței, scrie jurnal.md. Peste 30 de state, zeci de organizații internaționale și financiare se vor reuni pentru a mobiliza ajutor pe trei direcții: suport bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a unui Fond rezidențial pentru eficiență energetică. La reuniunile precedente ale platformei, desfășurate în Germania, Franța și România, R. Moldova a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor suportate de cetățeni la achitarea facturilor, pentru a acorda ajutor fermierilor și pentru a realiza proiecte de infrastructură.
  • Consiliul Audiovizualului a decis în ședința de vineri, 3 octombrie, să nu prelungească licența de emisie a postului de televiziune Primul în Moldova și să nu ofere licență postului Familia, transmite Ziarul de Gardă. Primul ar fi afiliat oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, iar al doilea avea licența suspendată de Comisia pentru Situații Excepționale. Membrii consiliului au hotărât să nu ofere licență postului de televiziune Familia din motiv că furnizorul a prezentat informații false privind modificările făcute la nivel de asociați și administratori. În cazul postului Primul în Moldova, membrii consiliului au hotărât să nu prelungească licența pentru că furnizorul nu și-a respectat propriul concept de programe.
  • În Republica Moldova vor fi create 13 centre în cadrul cărora va fi acordată asistența medicală necesară pacienților care au suportat un accident vascular cerebral, dintre care 11 centre primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a prezentat noul concept de organizare a serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale, scrie MOLDPRES. Centrele primare vor fi create în spitalul municipal Bălți, în spitalul municipal „Sfânta Treime” din capitală, în spitalele raionale Edineț, Soroca, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat.
  • Președintele Cehiei, Petr Pavel, crede că anul 2030 este un termen realist pentru ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană. „Din partea Republicii Cehe, aveți tot sprijinul pentru ca R. Moldova să fie primită în UE cât mai curând”, a declarat la 16 octombrie oficialul, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială la Praga. Potrivit jurnaliștilor de la agora.md, Maia Sandu a declarat că speranța Republicii Moldova este ca, la Consiliul European din decembrie, să fie adoptată decizia de deschidere a negocierilor de aderare.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, este populară știrea jurnaliștilor de la ProTV, care au scris că două tinere din R. Moldova au cucerit jurații de la Vocea României. Ruxanda Burlacu i-a impresionat pe jurați din primul minut, iar vocea puternică a Alinei Bădulescu a fost lăudată de toți antrenorii, care s-au întors unii câte unii.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților se bucură postarea reporterilor de la TV8, care au scris că a nins pentru prima dată în această toamnă, în Transfăgărășan, România. Stratul de zăpadă atinge aproape trei centimetri pe tronsonul dintre Bâlea Lac și Bâlea Cascadă. Iar la Bâlea Lac, la peste două mii de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, stratul de zăpadă are 15 centimetri.