Chișinăul salută eliberarea jurnalistului rus Timofei Iliușin de către așa-zisele autorități de la Tiraspol

Jurnalistul de la publicația rusă Sotavision, Timofei Iliușin, a fost reținut de MGB-ul de la Tiraspol pe 24 iunie.

Biroul de reintegrare de la Chișinău a confirmat eliberarea la 26 iunie a jurnalistului Timofei Iliușin, care a fost privat ilegal de libertate de structurile de forță de la Tiraspol. El a fost eliberat în seara zilei de 26 iunie, a precizat redacția unde activează.

Reprezentanții autorităților de la Chișinău au precizat că s-au autosesizat pe marginea acestui caz de reținere ilegală a jurnalistului în stânga Nistrului.

Biroul precizează că prin canalul de comunicare dintre reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană au fost cerute clarificări asupra acestui incident și eliberarea necondiționată a jurnalistului. La fel, au fost sesizate autoritățile naționale de resort.

„Lipsa pluralismului de opinii în regiunea transnistreană, cenzurarea informațiilor, îngrădirea libertății de exprimare, dreptului la libera circulație, imposibilitatea de a desfășura fără impedimente activitatea jurnalistică în perimetrul necontrolat de autorități rămân în continuare subiecte de actualitate și care vor fi menținute pe agenda platformelor de dialog existente până la soluționarea definitivă a acestora”, a precizat Biroul politici de reintegrare.

Redacția Sotavision unde lucrează Iliușin a transmis un mesaj în care a precizat că se află în prezent la Chișinău, după ce s-a aflat în detenție la un centru de detenție preventivă.

În martie 2023, MGB-ul de la Tiraspol l-a declarat pe Timofei Iliușin drept „persoană indezirabilă”, fiindu-i interzisă intrarea în regiunea transnistreană. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te