Chișinăul și Londra și-au intensificat „Dialogul Strategic”

Nusrat Ghani, ministra britanică pentru Europa (a doua din stânga), alături de ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, în timpul vizitei în Marea Britanie a delegației moldovene.

Dialogului Strategic moldo-britanic s-a intensificat după invazia Rusiei în Ucraina, mai cu seamă în domeniile securității și apărării, este una din concluziile celei de a treia reuniuni a acestei platforme care a avut loc la Londra, pe 30 aprilie.

Evenimentul a fost găzduit de ministrul britanic pentru Europa, Nusrat Ghani, și a inclus participarea secretarului de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, Lordul David Cameron, și a ministrului britanic pentru Forțele Armate, Leo Docherty.

Delegația moldoveană a fost condusă de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, și a inclus participarea ministrului de externe, Mihai Popșoi, și a secretarului de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

Dialogul Strategic moldo-britanic prevede un parteneriat revigorat în domeniul securității și apărării, prin consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor cibernetice, prin creșterea cooperării în domeniul justiției penale, a schimburilor de informații pentru combaterea criminalității și a sprijinului pentru reforma în domeniul apărării, se spune, între altele, în declarația finală a reuniunii.

Dialogul a fost instituit în cadrul Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat la sfârșitul anului 2020.

Acesta implică, de asemenea, sprijinul britanic pentru reforma politică și economică a Republicii Moldova, în special în ceea ce privește securitatea energetică, lupta împotriva corupției, consolidarea democrației, dezvoltarea sectorului privat și mass-media independentă. Dialogul Strategic include și un program umanitar pentru refugiații ucraineni stabiliți temporar în Republica Moldova.

La Londra, s-a discutat și despre viitorul Acordului de liber schimb dintre Regatul Unit și Republica Moldova, care urmează să expire pe 31 iulie 2024 și prevede, între altele, liberalizarea temporară a tarifelor. În discuție se află și încheierea unui acord privind conversia permiselor de conducere și a unui acord de returnare.

Ministrul de Externe moldovean, Mihai Popșoi, discută cu omologul său britanic, Lordul David Cameron, 30 aprilie 2024.

În timp ce Moldova se pregătește să organizeze alegeri prezidențiale și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană în această toamnă, Regatul Unit și-a reafirmat angajamentul său „de neclintit” de a apăra „alegerea democratică” a Moldovei, se mai spune în declarația finală a reuniunii.

Ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, efectuează o vizită la Londra în perioada 30 aprilie – 1 mai. El s-a întâlnit cu consilierul premierului britanic pentru securitate națională, Tim Barrow, cu care a discutat despre situația internă din Republica Moldova și securitatea regională, potrivit unei postări pe rețele a oficialului moldovean.

Despre securitatea regională, sprijinul britanic pentru consolidarea instituțiilor moldovene, dar și despre reforme și integrarea europeană s-a vorbit și la întrevederea lui Mihai Popșoi cu ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, și cu ministrul pentru Europa, Nusrat Ghani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News