Chișinăul și UE propun regiunii transnistrene ajutor să iasă din beznă

Imagine din Varnița, sat din dreapta Nistrului conectat la rețeaua electrică transnistreană, în timpul deconectărilor programate de curent electric, pe 17 ianuarie 2025.

Imagine din Varnița, sat din dreapta Nistrului conectat la rețeaua electrică transnistreană, în timpul deconectărilor programate de curent electric, pe 17 ianuarie 2025.

Chișinăul și Uniunea Europeană (UE) au propus regiunii transnistrene un pachet de ajutor care ar „pune capăt imediat crizei energetice” și ar include livrarea de urgență a trei milioane de metri cubi de gaze în stânga Nistrului.

Premierul moldovean, Dorin Recean, a spus pe 27 ianuarie că soluția a fost coordonată cu Comisia Europeană, care ar urma să plătească pentru gazele livrate în cazul în care Tiraspolul va accepta întregul pachet de ajutor.

Cele trei milioane de metri cubi de gaze vor ajunge în stânga Nistrului chiar dacă Tiraspolul nu va accepta restul pachetului de ajutor, însă în acest caz autoritățile separatiste ar trebui să achite pentru acest volum.

Anunțul vine la scurt timp după ce liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a cerut Chișinăului un „împrumut” de circa 3 milioane de metri cubi de gaze, necesari pentru a menține presiunea în țevile de gaze.

Pe lângă livrarea de urgență, pachetul presupune livrarea de gaze în perioada 1-10 februarie din contul unui grant de 30 milioane de euro al Uniunii Europene pentru a alimenta regiunea separatistă și a produce energie electrică pentru malul drept la tarifele de dinaintea crizei.

Premierul Dorin Recean anunță propunerea de ajutor pentru regiunea transnistreană la o conferință de presă susținută la Chișinău pe 27 ianuarie.

Premierul Dorin Recean anunță propunerea de ajutor pentru regiunea transnistreană la o conferință de presă susținută la Chișinău pe 27 ianuarie.

Etapa finală a pachetului este compusă din investiții în următorii doi ani pentru producerea și distribuirea energiei electrice care, potrivit premierului, ar „reduce tarifele pentru toții cetățenii” și ar asigura că R. Moldova „nu mai poate fi șantajată energetic”. Această etapă este încă în procesul de elaborare la nivelul Uniunii Europene.

„Soluția pe care o propunem astăzi împreună cu UE este încă o dovadă a prieteniei și a intenției reale de ajutor din partea Uniunii Europene și statelor membre... Soluția demonstrează încă o dată angajamentul UE pentru sprijinirea dezvoltării reale a bunăstării în Republica Moldova”, a mai spus Recean.

Uniunea Europeană „nu poate accepta ca oamenii de pe continentul nostru să nu aibă acces la cele mai elementare servicii”, a spus, la rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a subliniat că „vremurile grele arată adevărații prieteni”, de aceea UE „aruncă un colac de salvare” R. Moldova.

„Pachetul de astăzi va evita deteriorarea în continuare a situației umanitare și va furniza gaze naturale pentru a acoperi nevoile imediate. Se analizează, de asemenea, opțiunea de a oferi sprijin prin intermediul livrărilor de cărbune din Ucraina. Pe lângă facilitarea achiziționării și transportului de gaze, UE a sprijinit, de asemenea, alocarea de capacități de transport de-a lungul întregului traseu de livrare a gazelor din Bulgaria și România până la punctele de intrare ale sistemului de transport al gazelor din Moldova”, se spune într-o declarație a Comisiei Europene, publicată în timp ce ajutorul era anunțat la Chișinău de Recean.

Rezerve pe terminate

Rămasă fără gaze pe 1 ianuarie, regiunea separatistă riscă să rămână și fără cărbune, singurul combustibil care asigură funcționarea MGRES. Imagini din satelit obținute de Europa Liberă sugerează că centrala a ars, până pe 16 ianuarie, jumătate din rezerve.

Imagini satelit ale Maxar Technologies. La situația din 16 ianuarie ilustrată în imaginea din dreapta, în porțiunea hașurată nu se mai află cărbune deloc sau foarte puțin.

Tiraspolul nu a răspuns imediat ofertei înainte de autoritățile de la Chișinău și Uniunea Europeană. Până acum, autoritățile de pe malul stâng au respins toate ofertele de ajutor venite din partea autorităților constituționale.

Chișinăul spune că liderii de la Tiraspol nu au acceptat deocamdată soluțiile anterioare care le-au fost propuse: fie ca întreprinderea Moldovagaz să cumpere pe piața europeană gaze pentru stânga Nistrului, în condițiile în care concernul rus de stat Gazprom nu reia el livrările, pe rute alternative, ocolind Ucraina, fie ca noi cantități de cărbune ucrainean să fie aduse la MGRES de către Chișinău și Kiev.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te