Chişinăul cere Tiraspolului să nu trimită citații elevilor din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului

Bender, 29 decembrie, 2020

Chişinăul cere Tiraspolului să nu mai trimită școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană citații cu solicitarea de a prezenta lista elevilor înscriși, dar și citații pe numele unor elevi pentru ca aceștia să se prezinte la așa-numitele centre militare din regiunea transnistreană. Potrivit unui comunicat al Biroului de reintegrare, „experții de la Chișinău au solicitat expres abținerea de la asemenea acțiuni cu caracter provocator și care presupun și procesări neautorizate de date cu caracter personal”.

Vineri a avut loc o ședință a grupurilor de lucru în domeniul educației, unde s-a discutat despre libera circulație în condițiile pandemiei, inclusiv în week-end, pentru cadrele didactice și elevii din cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Chişinăul a insistat asupra faptului că, pe lângă libera circulație a persoanelor, trebuie asigurată și libera transportare a mărfurilor și a bunurilor destinate școlilor.

Chişinăul a readus în discuție și subiectul restituirii sediilor sau identificarea altor clădiri în special pentru liceele din Râbnița, Grigoriopol și Dubăsari. Administrația transnistreană a anunțat că la ședință a cerut simplificarea procedurilor legate de apostilarea diplomelor universității de la Tiraspol.