Chişinăul solicită convocarea urgență a formatul 5+2 și denunță abuzurile Tiraspolului

Cristina Lesnic printre participanții la negocierile în formatul 5+2 de la Roma din 30 mai 2018

Chişinăul solicită convocarea în regim de urgență a formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană pentru a discuta situația legată de combaterea epidemiei de coronavirus, care riscă să devină „o problemă umanitară” în regiunea transnistreană.

Vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinău, Cristina Lesnic, a denunțat în cadrul unui briefing mai multe abuzuri comise de Tiraspol sub pretextul combaterii virusului. Printre acestea sunt blocarea circulației medicilor și cadrelor medicale, dificultățile la încasarea salariilor profesorilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, instalarea a 18 posturi noi de control în Zona de securitate, dar și refuzul de a veni joi la o ședință unde urma să fie discutată coordonarea eforturilor medicale de combaterea epidemiei pe ambele maluri ale Nistrului.

„Autoizolarea inventată și impusă de partea transnistreană nu se încadrează în principiul respectării drepturilor omului și îngrădește accesul la medicamente compensate vitale în situația pandemiei pentru cei 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului”, a spus Cristina Lesnic.

Vicepremierul a menționat că cel puțin 95 de cadre medicale s-au plâns de la instituirea stării de urgență de faptul că le este împiedicat accesul la locul de muncă sau la domiciliu din cauza carantinei impuse de Tiraspol. Lesnic admite că numărul real al cazurilor este mult mai mare. „Aceste blocaje pot pune în pericol viața pacienților”, a spus Cristina Lesnic.

Aceasta a mai anunțat că Guvernul discută și Delegația UE în Republica Moldova și alți actori posibilitatea de a asigura cazare provizorie în apropierea locului de muncă medicilor care sunt blocați de acțiunile Tiraspolului.

Starea de urgență a fost instituită de administrația de la Tiraspol pe 17 martie și este în vigoare până la 1 mai. Persoanele care intră în regiune sunt obligate să stea 14 zile în carantină. Până în prezent au fost înregistrate 78 de cazuri de Covid-19, iar persoanele bolnave nu pot fi tratate pe malul drept, ci sunt internate în spitalele din stânga Nistrului.