Chișinău: nivelul de alertă pandemică scade de la „codul roșu” la „codul portocaliu”

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a anunțat că nivelul de alertă pandemică în capitală scade de la „codul roșu” la „codul portocaliu”, pe fundalul descreșterii numărului zilnic de cazuri noi de infectare. Autoritățile medicale au spus la 23 noiembrie că au fost confirmate 544 de cazuri noi în toată R. Moldova, ceea ce reprezintă o pătrime din recordul de cazuri zilnice, care a fost înregistrat în luna martie 2021.

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din capitală a mai spus că, din 1 decembrie, va fi suspendat tratamentul staționar al bolnavilor la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, iar spațiile medicale vor fi conservate pentru o potențială reactivare imediată în cazul unui nou val pandemic.

### Vezi și... ### Se înmulțesc protestele în Europa, împotriva măsurilor sanitare restrictive

De asemenea, autoritățile municipale de sănătate publică au cerut Ministerului Sănătății să autorizeze de urgență efectuarea dozei „booster” (dozei trei) de vaccin, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și grupului de experți din cadrul Comitetului național de imunizare.

Aproximativ 920 de mii de persoane au fost vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19 în R. Moldova, sau circa 25% din populație. În ciuda tendinței de scădere a numărului de cazuri noi de infectare în ultimele zile, rămâne ridicat numărul de decese. La 23 noiembrie, autoritățile sanitare au spus că au decedat încă 46 de bolnavi de COVID-19, iar numărul total al deceselor de la începutul pandemiei a ajuns la 8 915.