Chișinău: s-a deschis primul centru municipal de vaccinare anti Covid-19. Maia Sandu deplânge corupția în sistemul de vaccinare

Primul centru municipal de vaccinare anti Covid-19 deschis la Chișinău, 1 aprilie 2021.

La Chișinău a fost inaugurat primul centru municipal de vaccinare anti Covid-19, pe strada Petru Rareș, 18, cu o capacitatea totală de vaccinare e de peste 1000 de pacienţi pe zi, transmite IPN. Clădirea dispune de rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

### Vezi și... ### Agenția Europeană a Medicamentelor nu vede motive să recomande limitarea utilizării vaccinului AstraZeneca

La inaugurare, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a precizat că este primul centru în afara celor din instituţiile medicale.

În prima zi de funcționare sunt programate circa 200 de persoane. În centru municipal, la momentul actual, sunt 2500 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a dezvăluit miercuri seară că din persoanele care s-au vaccinat cu serul produs de Pfizer/BioNTech – vaccin care se bucură de o reputație foarte bună alături de cel produs de Moderna – „688 (...) sunt din categoria „neamuri”. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului”. Vorbind la Jurnal TV, Maia Sandu s-a declarat „mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat în aceste zile și anume de modul cum a fost distribuit vaccinul Pfizer. Pentru că am primit o tranșă mai mică de Pfizer, am solicitat ca ele să ajungă la casele de bătrâni și la oamenii mai în vârstă.”

„Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Pentru că asta este o dovadă de corupție. Centrul medicilor de familie de la Botanica – 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au fost administrate greșit, adică în afara listei, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi”, a mai spus președinta Maia Sandu.