Chișinăul sub Cod roșu

Republica Molova nu și-a închis încă ermetic granițele, cum au făcut alte țări europene (spre dezamăgirea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyem). Dar a închis sâmbătă, 14 martie, Piața centrală din Chișinău. Pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus.

În zona Pieței însă, comerțul stradal continuă.

Bisericile au anunțat că vor continua slujbele în pofida epidemiei. La Catedrala Metropolitană din centrul Chișinăului vin în continuare oameni să se roage.

Obiceiurile sunt de multe ori mai puternice (nu și mai raționale) în perioade de criză, chiar dacă merg împotriva recomandărilor experților. Cum ar fi sărutatul icoanelor.

„Oamenii mai ales în cazurile acestea apelează la Dumnezeu: „Doamne, ajută! Doamne, ferește! Doamne, păzește!” - crede preotul Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău.

Alții, și nu sunt puțini, cred poate mai mult în auto-izolare. Sau binefacerile reducerii vieții sociale.

Strada pietonală din centrul Chișinăului era sâmbătă, 14 martie, neobișnuit de pustie pentru o zi însorită de week-end, după ce autoritățile au decretat cod roșu de urgență sanitară.

La plimbare, cu masca, pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Sau o poză în fața Guvernului.

Cod roșu de urgență sanitară, Piața centrală a fost închisă, ar putea veni măsuri și mai drastice, dacă guvernul de la Chișinău urmează exemplul țărilor vecine: Bulgaria a declarat stare de urgență, în România se va face același lucru de săptămâna viitoare.

Până atunci...