Chișinăul a actualizat alertele de călătorie COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a actualizat alertele de călătorie. Totodată, cetățenii moldoveni vor trebui să prezinte în continuare dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al testării COVID-19 la intrarea în mai multe țări.

Ministerul Sănătăţii a stabilit, începând cu 24 decembrie 2021, în funcţie de nivelul de incidență cumulativă pentru fiecare ţară, lista statelor cu risc epidemiologie sporit de transmitere a infecției COVID-19 (zona roşie). Lista ţărilor incluse în zona roşie este actualizată o dată la șapte zile. Pentru perioada 3 - 9 ianuarie 2022, printre statele care se află în zona roșie se numără Cehia, Belgia, Danemarca, Italia, Marea Britanie Irlanda de Nord, dar și Statele Unite ale Americii. Republica Moldova și vecinii acesteia - România și Ucraina - nu se regăsesc pe această listă.

### Vezi și... ### Italia face vaccinarea anti Covid-19 obligatorie pentru cei de peste 50 de ani

Ministerul Afacerilor Externe atenționează că alertele de călătorie ar putea suporta modificări în funcție de deciziile autorităților statelor străine vizate.

Totodată, ministerul de externe recomandă planificarea călătoriilor, cu informarea în prealabil, prin consultarea alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului de externe, pe paginile ambasadelor în țările de destinație precum și politicile companiilor de transport avia, rutier sau feroviar.

La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că în ultima săptămână s-a înregistrat un nou record de cazuri noi de infectare cu COVID-19, anume 9,5 milioane, cu 71% mai multe decât în săptămâna precedentă. În aceeași perioadă numărul de decese a scăzut la 41.000, față de 44.000 cu o săptămână înainte.

În același raport, OMS spune că cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat în SUA, Marea Britanie, Franța și Italia, cele mai mici rate înregistrându-se în Africa.

### Vezi și... ### Să fie Omicron sfârșitul pandemiei?