Chișinăul critică baricadarea drumurilor în regiunea transnistreană

Imagini ale Biroului politici de reintegrare de la Chișinău înfățișează muncitori instalând blocuri de beton pe un drum din regiunea transnistreană, 26 aprilie 2022

Guvernul de la Chișinău a criticat instalarea de către autoritățile transnistrene a unor blocuri de beton la intrarea în mai multe orașe din stânga Nistrului, apunând că reprezintă o „restricționare exagerată și nemotivată a circulației”.

Biroul politici de reintegrare a postat pe site-ul său imagini cu blocuri de beton și pietre instalate pe drumurile din stânga Nistrului, după ce autoritățile transnistrene au introdus pe 26 aprilie un „nivel roșu” de alertă de securitate, ca răspuns la câteva incidente din ultimele două zile.

Într-un comunicat, se spune că sunt măsuri „inadmisibile”, care consolidează „infrastructura posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative” dintre regiunea transnistreană și restul R. Moldova.

Presa transnistreană a difuzat imagini cu blocuri de beton instalate inclusiv la intrarea în orașul Tiraspol dinspre Bender.

Tiraspol-ul a spus că, la 25 aprilie, a fost deteriorat într-un atac sediul așa numitului Minister al Securității de la Tiraspol, iar pe 26 aprilie au fost distruse antenele unei stații de radio din satul Maiac. S-a mai relatat despre explozii pe aerodromul militar din Parcani.

Afișează mai mult

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a spus la 26 aprilie că „urmele” incidentelor ar duce în Ucraina, care ar dori atragerea regiunii secesioniste în conflict.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a declarat că incidentele din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului și reprezintă „tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.

Kievul a spus că incidentele din regiunea transnistreană ar fi o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”.