Chişinăul regretă că OSCE „nu are planuri privind convocarea ședinței în formatul 5+2 pe durata situației de urgență” și cere Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să meargă în regiunea transnistreană cu o vizită tehnică pentru a monitoriza acolo „realitățile crizei pandemice COVID 19”. Un comunicat difuzat de Biroul de Reintegrare spune că Chişinăul regretă că solicitarea sa de convocare urgentă a negocierilor „nu a fost tratată cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică Covid-19”.
Pe 10 aprilie vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a cerut într-o conferință de presă convocarea în regim de urgență a formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană pentru a discuta situația legată de combaterea epidemiei de coronavirus în regiunea transnistreană, care, potrivit ei, riscă să devină „o problemă umanitară”.
Reprezentanții administrației transnistrene au declarat săptămâna trecută că „nu poate fi vorba despre convocarea unei întâlniri în formatul 5+2”.
Iar Misiunea OSCE în Republica Moldova a declarat, pentru portalul Deschide.md, că „la această etapă nu există planuri pentru o ședință în formatul 5+2” și că este dispusă să faciliteze interacțiunea dintre Chişinău și Tiraspol „cu sprijinul experților internaționali, în special ai OMS”.
Comunicatul Biroului de Reintegrare subliniază că „autoizolarea regiunii transnistrene sub pretextul pandemiei, împiedicarea liberii circulații şi a accesului la asistența medicală de urgență, precum şi denaturarea informațiilor privind situația reală în privința cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană constituie încălcări grave ale drepturilor omului”.
„Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință”, se mai spune în comunicat.
În regiunea transnistreană marți erau anunțate 408 cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 20 decese.