Chișinăul prelungește pentru a șaptea oară autorizația de mediu a uzinei de la Râbnița

Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița

Uzina metalurgică de la Râbnița a obținut prelungirea autorizației de mediu pentru încă o lună, până pe 31 ianuarie 2023.

Decizia a fost luat de către Comisia pentru Situații Excepționale marți, 3 ianuarie. Potrivit documentului, autoritățile de la Chișinău au prelungit valabilitatea autorizațiilor „de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe” și „pentru gestionarea deșeurilor”, care permit uzinei să funcționeze în continuare, prin derogare de la lege, în contextul în care uzina nu corespunde cerințelor de mediu.

„Activitatea de producere a articolelor din oțel care se desfășoară la Uzina Metalurgică Moldovenească este o activitate economică cu un potențial impact negativ asupra componentelor de mediu. Printre cei mai importanți poluanți ai aerului sunt dioxidul de azot, monoxidul de azot, particulele în suspensie și funinginea”, potrivit Agenției de Mediu.


Este a șaptea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, pentru o lună-două, uzinei de la Râbnița.

Autoritățile de la Chișinău au recunoscut că au făcut astfel o concesie Tiraspolului, în schimbul unor beneficii pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului, cum ar fi un preț mai mic la electricitatea livrată de Centrala de la Cuciurgan.

Una din cele mai importante surse de venit pentru regiunea separatistă, uzina metalurgică a cerut pentru prima dată un aviz de mediu guvernului de la Chișinău la începutul anului 2022, pentru a putea importa metale uzate din Uniunea Europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

„Uzina metalurgică de la Râbnița ne umple de colb și de boli”

### Vezi și... ### Cod roșu de poluare a aerului în Chișinău | Care sunt motivele și pe cine afectează cel mai mult