Chișinăul salută recomandarea CE și acceptă condițiile. Maia Sandu: „Ne angajăm să muncim din greu”  

Autoritățile de la Chișinău au salutat opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidată pentru aderarea la UE.

### Vezi și... ### Document: Avizul UE despre candidatura Moldovei

„Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”, a scris într-un mesaj pe Facebook președinta Maia Sandu.

### Vezi și... ### Patru lideri europeni la Kiev: „Europa va fi alături de Ucraina până la victorie”

Recomandarea Comisiei vine cu condiția ca Republica Moldova să facă reforme în domenii-cheie precum justiția, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. „Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a mai declarat șefa statului.

La rândul său, ministrul de Externe Nicu Popescu a calificat decizia drept „următorul pas de apropiere ireversibilă a țării în marea familie europeană”.

„Împreună cu echipa de la președinție, guvern și parlament suntem determinați să dinamizăm reformele așteptate de cetățenii noștri. Conștientizăm că acest proces va fi unul complex, dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE”, se arată în mesajul șefului diplomației moldovenești.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia și-au depus cererile de aderare la UE la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Pe baza recomandării Comisiei, statele-membre ale UE trebuie să decidă acum cum să procedeze. O decizie ar putea fi luată săptămâna viitoare, când va avea loc reuniunea Consiliului European. „Ne angajăm să muncim din greu și contăm pe sprijinul Consiliului European ”, a scris Maia Sandu pe Twitter.