Chișinăul spune că Tiraspolul „politizează problemele”, iar dialogul „5+2” e în impas

Oleg Serebrian, întrevedere cu reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, ambasadorul Alexandr Lukașevici, și ambasadorul Vitalii Treapițîn.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian s-a întâlnit cu reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, ambasadorul Alexandr Lukașevici, și cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, ambasadorul Vitalii Treapițîn.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, părțile au discutat situația actuală a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, temele curente de pe agenda discuțiilor, inclusiv poziția Chișinăului pe marginea acestora.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian le-a spus reprezentanților Federației Ruse că „Tiraspolul politizează exagerat majoritatea problemelor și nu contribuie la depășirea acestora”, reiterând că activitatea formatului de negocieri ,,5+2” se află într-un impas prelungit urmare a războiului din Ucraina.

Biroului politici de reintegrare mai precizează că în cadrul întâlnirii a fost evocată „necesitatea evitării focarelor de tensiune inutile” și renunțării la declarații „ce răspândesc incertitudine și panică în opinia publică”.

„Tiraspolul trebuie să accepte un dialog constructiv, menit să conducă la reintegrarea țării, la soluționarea problemelor economice și sociale ale cetățenilor și la restaurarea statului de drept în stânga Nistrului”, notează biroul în comunicat.

Potrivit informațiilor, Chișinăul și-a exprimat speranța că Federația Rusă va sprijini și în continuare formula de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în hotarele recunoscute de comunitatea internațională.

### Vezi și... ### Interviu | Alexandru Flenchea: „Toată lumea și-a amintit acum că avem o Transnistrie”