Actualizare: Curtea Constitutionala a declarat ca desemnarea Maiei Sandu la functia de Prim-ministru al RM si numirea Guvernului Republicii Moldova este neconstitutională.
----------------------------
Actualizare: Parlamentul își va continua ședința duminică, la 9.00.
-------------------------------
Actualizare: Parlamentul își reia ședința în plen (61 de deputați).
Deputații au modificat legea privind Serviciul Protecție și Pază de Stat, acordându-i, din nou, șefului statului atribuția de a numi șeful Serviciului Protecție și Pază de Stat.
Totodată, Parlamentul a adoptat unanim o declarație privind condamnarea „tentativei de uzurpare a puterii de stat în favoarea Partidului Democrat și a lui Vlad Plahotniuc de către Curtea Constituțională”.
Parlamentul l-a revocat din funcție pe șeful Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, pe motiv că nu corespunde cerințelor ocupării funcției, invocându-se cauze pierdute de RM la CEDO și rapoarte ale unor organizații internaționale.
Deputații l-ai revocat din funcție și pe directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, exprimându-i un vot de neîncredere. Deputații au invocat, între altele, cazul deportării „obscure” a unor profesori turci din rețeaua liceelor „Orizont” din RM în Turcia.
------------------------
Actualizare: Premierul în exercițiu Pavel Filip a declarat și el că nu acceptă noul Guvern învestit și nu intenționează să cedeze fotoliile noilor miniștri ales, transmite Agora.md. În cadrul unei ediții speciale la Publika TV, Pavel Filip, care este și vicepreședinte al PD, a subliniat că în prezent există un singur Guvern care se încadrează în normele constituționale și acela nu este Executivul condus de Maia Sandu.
------------------------
Actualizare: Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat la un briefing după votul din Parlament și învestirea Guvernului că „PD nu recunoaște acțiunile de astăzi, vom face tot posibilul ca să nu se preia puterea și să nu ajungem într-o criză mai mare”.
Vlad Plahotniuc a acuzat socialiștii de încercarea de a uzurpa puterea. „Ceea ce fac ei acum e o lovitură de stat. Igor Dodon și PSRM nu mai au legitimitatea de a participa la majoritate și la formarea Guvernului, atâta timp cât există dovadă că sunt finanțați de peste hotare”, a spus liderul PD, citat de Agora.md.
Anterior, și vicepreședintele PD, Andrian Candu, a declarat că acțiunile Parlamentului de astăzi ar fi ilegale. „Există Curtea Constituţională, care este garantul Constituţiei şi a spus clar că Parlamentul de azi este nelegitim. Tot ce se întâmplă azi va fi atacat pe căile legale”, a declarat Candu.
------------------------------------
Actualizare: Președintele Igor Dodon a numit drept un moment istoric ceea ce s-a reușit să se realizeze astăzi în Parlament. „Ceea ce s-a întâmplat în parlament demonstrează că putem găsi limbă comună”, a spus Dodon.
El a îndemnat deputații și membrii noului guvern să fie adepții compromisului și să aibă curaj. „De dumneavoastră și de capacitatea Maiei Sandu va depinde cât de funcțional va fi acest guvern. Mergeți la compromis – altfel n-o să supraviețuiți”, a spus Igor Dodon.
Votul deputaților și procedura de învestire a guvernului au decurs în semi-întuneric, sala de ședințe în plen fiind debranșată, practic, de la rețeaua electrică, iluminarea făcându-se numai de câteva lămpi.
Șeful statului a făcut apel către fosta guvernare să asigure un transfer pașnic al puterii. „Celor care ne-au stins lumina: asigurați transferul pașnic al puterii în Moldova. Să nu ajungem la destabilizare. Oamenii vor să fie pace. Noi vom face tot posibilul pentru aceasta. Este o responsabilitate foarte mare”, a declarat președintele Igor Dodon.
La rândul său, premierul Maia Sandu le-a mulțumit cetățenilor pentru încredere și că nu și-au pierdut speranța. Maia Sandu a repetat îndemnul la „o tranziție pașnică a puterii”.
----------------------------------------
Actualizare: Deputații au depus jurământul chiar în sala de ședințe a Parlamentului, în prezența președintelui Igor Dodon.
--------------------------------------
Actualizare: Parlamentul a ales-o pe Maia Sandu, lidera PAS, în funcția de prim-ministru, și a aprobat lista noului cabinet de miniștri, prin votul unanim al celor 61 de deputați prezenți în sală (PSRM și blocul ACUM).
Înainte de aceasta, deputații au adoptat o decizie prin care Republica Moldova a fost declarat drept stat capturat.
Lista membrilor Guvernului, condus de Maia Sandu:
Vicepremier și ministru de Interne - Andrei Năstase
Ministru al Economiei - Vadim Brânzan
Ministru al Educației, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolaescu-Onofrei
Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova,
Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu;
Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu; Ministru al Finanţelor - Natalia Gavrilița;
Ministru al Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministru al Apărării - Pavel Voicu.
--------------------------------------
Actualizare: Președintele Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu, lidera PAS, drept candidat pentru funcția de prim-ministru. În decretul prezidențial se precizează că Maia Sandu este autorizată să întocmească programul de activitate și lista Guvernului și să le prezente Parlamentului spre examinare. Numirea s-a făcut ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare, se mai spune în decretul semnat de președintele Igor Dodon.
---------------------------------
Actualizare: Curtea Constituțională a reacționat cu o rapiditate neobișnuită, la o contestație primită cu scurt timp în urmă, și a decis deja:
„1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.
2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior.
Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
În textul deciziei nu se precizează CINE a înaintat sesizarea „nr. 111a din anul 2019 privind controlul constituționalității actelor legislative adoptate de deputaţii Parlamentului de legislatura a X-a, la 8 iunie 2019”.
------------------------------------------
Your browser doesn’t support HTML5
Actualizare: Andrian Candu, vicepreședintele Partidul Democrat a anuntat că PDM va ataca la Curtea Constituțională tot ce s-a decis sâmbătă în Parlament, pe motiv că legislativul nou nu avea dreptul să ia niciun fel de decizii. Candu spune că in condițiile în care politicul a eșuat, singurii care pot lua decizii sunt cetățenii. „Tot ce se întâmplă azi în Parlameent, toate deciziile luate acolo, vor fi atacate de noi în mod legal, fiind nelegitime”, a declarat fostul preşedinte al Parlamentului la un scurt briefing de presă. El a declarat că „toate instituţiile vor funcţiona în regim normal”, iar cei care vor încerca să intervină şi să implementeze deciziile luate astăzi în Parlament „vor răspunde în faţa legii”.
-------------------------------------------
Actualizare: Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcția de preşedinte al Parlamentului, prin vot secret, cu 56 de voturi ale deputaţilor PSRM şi ale Blocului ACUM.
În funcţie de vicepreşedinţi ai Parlamentului au fost aleşi Ion Ceban (PSRM), Mihai Popşoi (PAS) şi Alexandru Sliusari (PPDA). A patra funcţie de vicepreşedinte, rezervată opoziţiei, rămâne vacantă.
-------------------------------------------
Actualizare: Statele Unite ale Americii sprijină eforturile partidelor din Republica Moldova „de a negocia un acord și de a depăși impasul politic actual”, anunţă Ambasada SUA într-o postare pe pagina sa de Facebook. Misiunea diplomatică este de părerea că „oficialilor aleși trebuie să le fie acordat timp maxim posibil și oportunitatea de a ajunge la o înțelegere”. „Cetățenii Moldovei merită un guvern pe deplin funcțional, care să-și reia activitatea pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor”, se mai spune în mesajul Ambasadei SUA.
-----------------------------------------
Actualizare: Deputații sociliști și ai Blocului ACUM au semnat o înțelegere politică temporară „privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia constituționalității”.
Your browser doesn’t support HTML5
Înțelegerea politică temporară prevede alegerea liderei PSRM, Zinaidei Greceanîi, în funcția de președintă a Parlamentului, alegerea structurilor de conducere ale Parlamentului (fără de care nu poate fi înaintată o candidatură la funcția de premier), învestirea unui guvern condus de lidera PAS, Maia Sandu, demiterea directorilor mai multor instituții și votarea declarației privind caracterul capturat al instituțiilor statului.
Totodată, vor fi numiți șefii mai multor instituții, urmând că președintele Igor Dodon, să semneze decretele necesare pentru ca deciziile să intre în vigoare.
-------------------------------------------
### Vezi și... ### Ziua în care s-au schimbat coalițiile și s-a ajuns la anticipateDeputaţii Blocului ACUM şi cei din Partidul Socialiştilor au convocat pentru astăzi 8 iunie o şedinţă a Parlamentului.
Cele două fracţiuni au făcut anunţul după convorbiri purtate în cursul dimineții în Parlament, pe marginea constituirii unui guvern provizoriu, care să pregătească terenul pentru alegeri noi, anticipate, pe tema votării unei serii de legi antioligarhice.
Deputatul PAS, Igor Munteanu, fostul ambasador moldovean la Washington, a publicat între timp agenda ședinței Parlamentului, cu trei puncte principale:
1. Alegerea conducerii si organelor de lucru ale Parlamentului;
2. Aprobarea programului de activitate si lista membrilor guvernului;
3. Adoptarea unor acte legislative (fără să se precizeze care).
Preşedintele Igor Dodon, care încă ieri le reproşase celor din ACUM inflexibilitate în negocieri, a anunţat cu puţin timp în urmă că un compromis mai este posibil şi a avertizat totodată asupra riscului ca puterea să recurgă la destabilizări pentru „a-şi prelungi mandatul”, după ce mii de demonstranţi pro-guvernamentali au manifestat vineri, în faţa Parlamentului, în sprijinul PD.
### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Nu are rost să ne afundăm în scenarii, trebuie să definim foarte clar interesul național al Republicii Moldova”Tot astăzi, Curtea Constituţională de la Chişinău a spus printr-un comunicat că formarea guvernului trebuia deja să se fi încheiat vineri, 7 iunie, iar socialiştii au acuzat-o de „uzurpare a puterii”.
Într-un mesaj plasat pe reţele sociale, democratul Andrian Candu a acuzat Blocul ACUM că simulează negocierile pentru atingerea unei înţelegeri cu socialiştii, spunând că ar fi o încercare disperată de „a acoperi cu falsuri dezastrul pe care l-au produs, alegerile anticipate”.