Agenția Americană de Informații și Contrainformații, CIA sfătuiește rușii, care dețin informații și doresc să le comunice, să o facă, folosindu-se de mijloace digitale, asta în condițiile în care din ce în ce mai mulți ruși părăsesc țara, iar mulți din interior se opun direcției în care Vladimir Putin acționează în Ucraina.
Pe trei rețele de socializare, CIA a oferit sfaturi celor interesați cum să își mențină anonimatul pe Internet și să evite detectarea prin sistemul VPN. Oficialități americane spun că invazia rusă în Ucraina a convins mai multe persoane decât până acum să contacteze CIA. Agenția este familiarizată cu cetățeni nemulțumiți din diverse țări care încearcă să ia contact prin ambasade americane, dar în persoană sau pe cale digitală, aceste încercări prezintă riscuri. Acum CIA dorește ca cei care consideră războiul lui Putin nejustificat și nociv să poată stabili un contact, cu riscuri minime.
### Vezi și... ### HRW: libertatea internetului, „reprimată dramatic” în RusiaAnaliști consideră că gestul neobișnuit ca agenția de informații să se adreseze potențialelor surse direct și public demonstrează că numărul rușilor interesați să o facă este în creștere.
Dan Hoffman, fost ofițer de informații este citat în Washongton Post spunând că serviciile de securitate ruse îi vânează pe cei considerați ca prezentând un risc de scurgere de informație.
Acest efort al CIA se încadrează în încercările americane de a bloca eforturile Moscovei vizând falsificarea informațiilor cu privire la război și descurajarea libertății de exprimare.
De curând, Departamentul de Stat a organizat pe rețeaua Telegram un dialog cu subsecretarul de stat Victoria Nuland, discuție care a antrenat 2,3 milioane de persoane. Multe dintre comentarii au fost critice la adresa Americii, dar exercițiul demonstrează că există interes pentru opinii exprimate de oficialițăți americane, inclusiv posibilitatea de a exprima critici de care America să ia act.
### Vezi și... ### Cortina de Fier digitală. Rusia se izolează informaționalÎn Rusia, rețelele de socializare au fost limitate, dar există încă mijloace de comunicare pe Internet – între care YouTube și WhatsApp. Cererile pentru sistemul VPN în Rusia au crescut cu 2,692 la sută în luna martie. Departamentul de Stat susține că Moscova permite încă accesul la unele rețele de socializare, în primul rând pentru că capacitățile de blocare sunt mai reduse decât ale Chinei, de exemplu, dar și pentru că eliminarea tuturor rețelelor ar putea adăuga la nemulțumirile populare.