Cifre și comparații la a 70-a aniversare a Alianței Nord Atlantice

Pe 4 aprilie 1949, la Washington, zece țări din Europa de Vest, plus Statele Unite și Canada, au semnat Tratatul Nord Atlantic, care stă la fundamentul organizației NATO. Tratatul are 14 articole de bază, în vigoare de 70 de ani. Principalele prevederi se referă la apărarea colectivă (articolul 5). A fost invocat o singură dată, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, când țările NATO au lansat o serie de acțiuni anti-teroriste.
 

Din țările NATO, după Statele Unite, Turcia are cea mai mare armată. În spațiul post-sovietic, armata Rusiei este aproape dublă față de totalul efectivelor celorlalte state din fosta URSS.

Aproape 71 de mii de militari americani sunt staționați în 15 țări din spațiul european. Cei mai mulți se află în Germania.
 

Rusia are mai multe dotări în comparație cu alte state membre NATO din Europa.

Statele Unite și doar câteva țări membre ale NATO alocă pentru apărare, cota de minimum 2% din PIB. Bugetul american al apărării reprezintă, annual, circa 4%. Rusia alocă, de asemenea, în jur de 4% din PIB pentru apărare. La nivel mondial, Omanul are cel mai mare buget militar, cu 11% din PIB, urmat de Arabia Saudită, cu 10,8% din PIB.  
 

În topul armatelor cu cele mai mari efective și dotare militară din lume este inclusă doar o singură țară membră NATO - Statele Unite.