Cinci miliardari și-au dublat averile în ultimii trei ani. Lumea ar putea avea în curând primul „trilionar”

Controversatul miliardar american Elon Musk. El și alți bogați din lume, alcătuind doar 1% din populație, dețin 59% din toate activele financiare globale, potrivit ONG-ului Oxfam. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File)

La polul opus, aproape cinci miliarde de persoane au devenit mai sărace în aceeași perioadă, pe fondul inflației, războiului și crizei climatice.

Din 2020 și până în prezent, averile lui Jeff Bezos, Warren Buffet, Bernard Arnault, Larry Elison și Elon Musk au crescut cumulativ cu peste 114%, atingând valoarea totală de 869 de miliarde de dolari. Raportul Oxfam privind inegalitatea, notează că dacă această tendință va continua, lumea ar putea vedea primul trilionar (posesor de o mie de miliarde) în următorii 10 ani.

Calculele mai arată că în condițiile aceleiași tendințe, pentru eradicarea sărăciei la nivel global vor fi necesari alți 229 de ani, notează CNN, una din organizațiile de presă care analizează raportul.

„Aceste extreme nu pot fi acceptate ca fiind noua normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de divizare. Sărăcia extremă în cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, însă un număr mic de oameni superbogați se întrec în a deveni primul trilionar al lumii în următorii 10 ani”, a declarat Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam.

Deși inegalitatea este în creștere, există câteva aspecte pozitive, a declarat Nabil Ahmed, directorul Oxfam America pentru justiție economică și rasială. Muncitorii și-au arătat puterea prin greve și înțelegeri care le îmbunătățesc remunerația și condițiile de muncă. De asemenea, unele guverne au fost de partea lor, promovând politici menite să consolideze drepturile lucrătorilor.

Chiar și așa, cei mai bogați 1% din lume dețin 59% din toate activele financiare globale - inclusiv acțiuni, acțiuni și obligațiuni, precum și participații în întreprinderi private.

Marii câștigători

De departe, cel mai mare câștigător al creșterii din ultimii trei ani este miliardarul american Elon Musk, care conduce companii precum Tesla și SpaceX. Averea sa a crescut, cu tot cu luarea în calcul a inflației, la 245,5 miliarde de dolari la finele lunii noiembrie sau cu 737% față de martie 2020.

Bernard Arnault, președintele gigantului francez al produselor de lux LVMH, și familia sa aveau o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, în creștere cu 111%.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, avea o avere de 167,4 miliarde de dolari, în creștere cu 24%; fondatorul Oracle, Larry Ellison, se ridica la 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.

Lista celor mai bogate cinci persoane a fost completată de directorul general al companiei Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a cărui avere netă a crescut cu 48%, ajungând la 119,2 miliarde de dolari.

În general, miliardarii și-au văzut averea crescând cu 3.300 de miliarde de dolari, sau 34%, din 2020, averile lor extinzându-se de trei ori mai repede decât rata inflației, potrivit Oxfam.

Miliardarii americani, dintre care mulți își obțin averea din capitalul social al companiilor pe care le conduc, sunt cu 1.600 de miliarde de dolari mai bogați decât cei din restul lumii.

„Taxați bogații” este un slogan care se vede des la protestele sociale din ultima vreme. În imagine: graffiti pe fațada Băncii Naționale a Franței, în aprilie 2023, când francezii au ieșit în stradă să respingă mărirea vârstei de pensionare. (AP Photo/Lewis Joly)

Se cere un nou impozit

Raportul Oxfam a readus în discuție propunerea de instituire a unei taxe pe averile mari, cu scopul de a redresa balanța între muncitori și patronii superbogați ai companiilor. Potrivit analiștilor, dacă o asemenea măsură ar fi aplicată pe averile milionarilor și miliardarilor britanici, încasările la bugetul public ar putea atinge cifra de 22 miliarde de lire sterline, iar asta în condițiile unui impozit de 1% sau 2% pe averile mai mari de 10 milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

Julia Davies, un investitor și membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nonpartizan de milionari britanici care militează pentru o taxă pe avere, a declarat că taxele pe avere sunt „minuscule” în comparație cu impozitarea veniturilor din muncă.

### Vezi și... ### ONU: Situația în nouă din zece țări ale lumii s-a degradat periculos